Lekkede IS-dokumenter identifiserer 22.000 jihadister

London (NTB): Titusenvis av dokumenter som er lekket til den britiske TV-kanalen Sky News gir informasjon om 22.000 IS-medlemmer fra 51 ulike land.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Sky News har mottatt en minnepinne med sensitivt innhold fra en IS-avhopper som skal ha hatt stor tillit internt i ekstremistgruppa. Mannen, som kaller seg Abu Hamed, hevder at de islamske lovene han trodde på har kollapset fullstendig i organisasjonen, og at det var dette som fikk ham til å slutte.

22.000 personer fra minst 51 land har oppgitt personlig informasjon i skjemaene på minnepinnen. De har alle svart på 23 spørsmål ved registrering, og dokumentene inneholder opplysninger som navn, adresser, telefonnummer og kontaktpersoner.

— Et fantastisk kupp, sier den tidligere direktør for MI6s globale antiterroroperasjoner, Richard Barrett, til kanalen.

— Det vil være en gullgruve av informasjon og av enorm betydning og interesse for veldig mange mennesker, særlig sikkerhets- og etterretningstjenestene, sier Barrett om dokumentene.

Sky skriver at flere av navnene er kjent fra før, men at de viktigste opplysningene i dokumentene er avsløringen av identitetene til en rekke tidligere ukjente jihadister. Dette skal gjelde IS-medlemmer fra Storbritannia og Nord-Europa, store deler av Midtøsten og Nord-Afrika samt USA og Canada. (©NTB)

Publisert: