Saken oppdateres.

Det svenske forsvaret fikk fredag informasjon om fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård fra det de beskriver som en «troverdig kilde».

Forsvaret har selv valgt å gå ut med informasjonen for å forklare den militære aksjonen som de nå har iverksatt i området.

— Vi har fartøyer, fly og heimvernspersonell i det aktuelle området som en del av analysearbeidet som nå pågår. Området er dessuten sterkt trafikkert og derfor er det viktig at vi går ut og informerer om hva vi gjør, sier kommandør Jonas Wikström i en uttalelse på det svenske forsvarets hjemmeside.

Ifølge avisenSvenska Dagbladetpågår aksjonen i Kanholmsfjärden, som ligger langt ute i skjærgården utenfor Stockholm.

Har intervjuet kilden

Under en pressekonferanse fredag ettermiddag sa Wikström at kilden er en person.

— Etter intervjuet med denne personen, regner vi informasjonen som troverdig, sa Wikström.

På spørsmål om de har håndfaste bevis, som bilder eller lignende, svarte Wikström:

— Jeg vil ikke gå eksakt inn på hva slags informasjon vi har, men vi har det fra en troverdig kilde.

Han opplyser at det flere enn 200 personer deltar i operasjonen som er blitt satt i gang. IfølgeDagens Nyheterdeltar flere enn 100 «enheter».

— Vi tar dette på det største alvor, sier Wikström.

Økt russisk aktivitet utenfor Sverige

NATO-sjef Jens Stoltenberg er informert om de dramatiske meldingene om undervannsaktivitet i Sverige.

– Jeg har fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm, men det er galt av meg å kommentere det nå, sier Stoltenberg til NRK.

Sverige er ikke medlem av NATO. Svenskene har den siste tiden opplevd økt russisk aktivitet i sitt nærområde.

Svenske JAS-fly er oftere på vingene for å identifisere fremmede fly. Antall slike oppdrag har økt med 50 prosent det siste drøye året,skrev Aftenposten i september.

I mars og oktober i fjor simulerte russiske bombefly angrep på Sverige.

Forrige måned økte det svenske forsvaret sin stabsberedskap, og to jagerfly ble flyttet frem til Gotland.

Mange er bekymret for om det svenske forsvaret ikke er i stand til å håndtere en trussel fra øst. Sverige er ikke medlem av NATO.

Under pressekonferansen ville Wikström ikke svare på om de tror den mistenkte ubåten har noen sammenheng med den økte russiske flyaktiviteten.

Vil ikke kommentere norsk beredskap

Talsmann i det norske forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, vil ikke kommentere om Norge har endret beredskapen på grunn av ubåtalarmen i Sverige.

— Eventuelle tiltak fra vår side vil vi ikke gå ut med. Det ville gjort oss forutsigbare. Men vi har en «tilpasset beredskap», som er en beredskap som endrer seg ut i fra det trusselbildet som er, sier han til Aftenposten.

«Whisky on the rocks»

I oktober 1981 grunnstøtte en sovjetisk ubåt i skjærgården utenfor Karlskrona i Sverige. Ubåten var av den såkalte «whisky»-klassen, og grunnstøtingen ble raskt omtalt som «whisky on the rocks». Det viste seg at ubåten bar torpedoer med atomstridshoder.

Ti dager etter grunnstøtingen ble ubåten trukket av grunn og eskortert ut til internasjonalt farvann. Grunnstøtingen førte til spent forhold mellom Sovjet og Sverige.

Vasilij Besedin var et av besetningsmedlemmene om bord i ubåten, som svenskene omtalte som U-137. I en bok som ble utgitt flere år etter grunnstøtingen forteller Besedin at mannskapet fikk beskjed om å forberede tilintetgjørelse av fartøyet.

Det oppsto en spent situasjon da Sovjet sendte fartøyer inn i svensk farvann for å hente ubåten. Operasjonen ble stanset da svenskene rettet kystbatteriet mot de sovjetiske fartøyene for å hevde sin suverenitet.

Sverige var i full kampberedskap, men situasjonen ble løst uten ytterligere konfrontasjoner.

Falsk ubåtalarm i 1982

Året etterpå, i 1982, ble det også slått alarm om ubåtaktivitet utenfor Stockholm. Den svenske marinen sprengte 44 synkebomber og la fire miner i fjorden.

I 2008 kom det imidlertid frem i en ny analyse av lydopptaket at det sannsynligvis ikke var en ubåt likevel, men en helt vanlig taxibåt.

Les om sakenher.

Gjennom hele 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet varslet den svenske marinen om mer enn 6000 observasjoner av fremmede ubåter, skriver NTB. Kun ni av observasjonene ble imidlertid bekreftet som brudd på territorialgrensen.

Sovjetlederne hevdet hele tiden at det hele skyldtes en manøvreringsfeil, og fikk etter 20 år støtte fra svensk side.

NTB skriver videre at USAs tidligere forsvarsminister Caspar Weinberger innrømmet i 2000 at NATO-ubåter hadde operert i svensk farvann på 1980-tallet, i en stilltiende overenskomst med svenske myndigheter.