Valget i Sverige i gang

Stockholm (NTB-Kristian Skårdalsmo): Valglokalene i Sverige åpnet søndag morgen til et valg som trolig ender med regjeringsskifte.

Publisert:

Stefan Löfven, leder for Socialdemokraterna, smilte da han stemte søndag morgen. Han blir trolig Sveriges nye statsminister.

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

Etter åtte år med borgerlig koalisjonsregjering kommer svenskene til å stemme den rødgrønne blokken fram til seier, ifølge meningsmålingene.

Det betyr i så fall at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven vil overta statsministerstolen fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Analytikere tror Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gå sammen i regjering, med støtte fra SVs søsterparti Vänsterpartiet i Riksdagen. Men de tre rødgrønne ser ikke ut til å få over 50 prosent av stemmene.

Hvor sterk en eventuell rødgrønn regjering blir, avhenger derfor av flere faktorer. Det blir avgjørende for den politiske situasjonen både om Feministiskt initiativ kommer inn i Riksdagen og ikke minst hvor sterk vippeposisjon Sverigedemokraterna (SD) får.

Det innvandringskritiske partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne, men ingen av blokkene ønsker å samarbeide med SD i Riksdagen. Löfven har derfor invitert både Centerpartiet og Folkpartiet til samarbeid for å skaffe flertall for sin politikk. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.