KRISTIANSAND: Mens konflikten trappes opp i Mali og nabolandene, har den Kristiansand-baserte bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen et dilemma.

— Vi har 20 ansatte i Malis hovedstad Bamako. Med referanse til reiserådene til UD har vi som nordmenn ikke lov til å reise til Mali, og kan derfor ikke på samme måte støtte og arbeide sammen med våre lokalt ansatte, og våre partnerorganisasjoner, sier generalsekretær Øyvind Aadland.

Offisielle reiseråd

I Mali, Niger og Burkina Faso jobber organisasjonen med mikrofinansprosjekter, mobile skoler og lese- og skriveopplæring for voksne kvinner.

— Utenriksdepartementets reiseråd er svært tydelige på at det ikke er tilrådelig å reise i områdene nå. Det setter oss i et fryktelig dilemma. På den ene siden har vi et ansvar for sikkerheten til dem som er på reise, og har respekt for UDs reiseråd. På den andre siden har vi et ansvar for våre lokalt og regionalt ansatte og for prosjektene vi jobber med.Aadland snakker om hvordan de fattige er de som lider mest under væpnet konflikt, og om hvordan det kan oppleves som et svik dersom hjelpeorganisasjoner trekker seg ut av et område når det røyner på.

Evakueringsplan

I Mali har organisasjonen fått utarbeidet en ny plan for krisehåndtering, komplett med planer for å evakuere det regionale kontoret om nødvendig.

— Vi er med i et nettverk av bistandsorganisasjoner, der to av de andre organisasjonene har opplevd å få ansatte kidnappet. Vi har selvsagt sikkerhetsprosedyrer fra før. Men nå har vi startet prosessen med å få laget nye og bedre manualer, for å være forberedt på mer ekstreme situasjoner enn vi har vært i før.

Aadland understreker at dette arbeidet begynte i høst, og altså lenge før kidnappingene i Algerie.

Kidnappingsindustri

Flere grupper i Afrika bruker nå kidnapping som systematisk virkemiddel for å kreve store løsepenger som finansierer terrorvirksomhet.

- Hvor går grensen for hva slags arbeid som er etablert i fredstid, som det er mulig for dere å fortsette med når det utvikler seg krig i området?

— Dette er et vanskelig dilemma, som jeg ikke har et enkelt svar på. Vår policy krever at vi respekterer UDs reiseråd av hensyn til de ansattes sikkerhet. Og vårt verdigrunnlag krever at vi er der for sårbare mennesker når de trenger oss mest. Slike situasjoner kan sette vår troverdighet på prøve.

Flyktningsleirer

Strømmestiftelsen er ikke en nødhjelpsorganisasjon, men en rettighetsbasert bistandsorganisasjon.

— Egenarten av et mer langsiktig arbeid er noe forskjellig fra krise- og nødhjelpsarbeid. Her har vi som organisasjoner forskjellig kompetanse.

- Hva kan dere egentlig bidra med hvis konflikten eskalerer?

— Noe innsamlede midler kan vi formidle videre til andre aktører som driver med ren nødhjelp. Men prosjekter som 'Speed Schools', de mobile skolene, er jo svært aktuelt å bruke i forbindelse med barn som havner i flyktningleir, sier Aadland.