Det er paracetamolproduktene Alvedon og Panodil som fra november forsvinner fra svenske butikkhyller, ifølge Aftenbladet.

Det svenske legemiddelverket har fattet beslutning om salgsstopp for paracetamol i tablettform i detaljhandelen, melderAftonbladet.

Bakgrunnen er at det har vært en økning i antallet forgiftninger etter at det ble åpnet for salg utenfor apotek for seks år siden.

I perioden fra 2006 til 2013 økte antallet henvendelser om paracetamolforgiftning til den svenske giftinformasjonssentralenfra 2500 til 4400. — Vi ser en tydelig økning i antallet forgiftningstilfeller som hovedsaklig er selvskadehandlinger, det vil si impulshandlinger der man vet at det finnes en kobling til tilgjengelighet. Når tilgjengeligheten ble utvidet, økte også dette problemet, sier Rolf Gedeborg ved Läkemedelsverket til Aftonbladet.

Likevel er det kun salget på reseptforskrevet paracetamol som øker i Sverige, men dette spiller ikke inn på det svenske legemiddelverkets avgjørelse.

— Det er en misforståelse at det skulle finnes en direkte kobling mellom hvor mye paracetamol som brukes normalt og antallet forgiftninger. Den absolutte majoriteten av den normale bruken er ikke noe problem, sier Gedeborg.

Vedtaket gjelder kun vanlige tabletter som svelges hele, og ikke eksempelvis stikkpiller, smeltetabletter og brusetabletter.

Fortsetter butikksalget i Norge

I Norge vil paracetamol-tabletter fremdeles være tilgjengelig i butikk, slik det har vært siden 2003. Legemiddelverket har ikke sett noen økning i det totale salget av reseptfri paracetamol etter at det ble åpnet for butikksalg, men de ser at halvparten av salget har flyttet seg fra apotekene til butikker og bensinstasjoner.

— Salget av Paracetamol har økt sterkt i Norge, men dette skyldes at det nå i langt større grad skrives ut paracetamol på resept. Dette er en ønsket utvikling fra vår side, vi ønsker heller at legene skal skrive ut dette enn såkalte NSAIDs (nonsteroidal antiinflammatory drugs, red.anm) som har langt flere uheldige bivirkninger, sier Sigurd Hortemo, overlege ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket.

NSAID har god smertestillende og febernedsettende effekt, men de gir oftere bivirkninger enn paracetamol og kan være skadelig i kombinasjon med en rekke andre medisiner, ifølge Legemiddelverket.

- Godt dokumentert

Hortemo bekrefter at også den norske Giftinformasjonssentralen har hatt en økning i antall henvendelser om paracetamol. Dette er en utvikling de har sett over en årrekke.

— Vi kan vanskelig se at økningen har kobling til at det kom i salg i butikk, sier Hortemo og legger til:

- I Norge har vi to gode studier som er basert på antall innleggelser på sykehus og alvorlige forgiftninger med paracetamol. Det er ikke funnet noen økning etter at paracetamol kom i butikkhyllene.

Anbefaler paracet

Hortemo mener paracetamol er det beste alternativet for folk flest.

— Det er et langt bedre alternativ enn NSAIDs som Ibuprofen og liknende. Paracetamol går også bedre sammen med andre medisiner man måtte bruke, sier Hortemo.

Han er forberedt på at det kan komme en debatt om det norske paracetamolsalget i kjølvannet av det svenske forbudet.

- Det er mulig vi må ta debatten en gang til, men vi har gjort grundige drøftninger i forbindelse med at svenskene vurderte et forbud i fjor. Jeg kan ikke se at deres konklusjon nå endrer på dette, sier Hortemo.

Overlegen påpeker samtidig at det er restriksjoner i form av at folk kun får kjøpt én pakke paracetamol om gangen, samt at eskenes mengde er begrenset til 20 tabletter.