Over 1.000 personer er påmeldt til årets AUF-leir, den første på Utøya siden terrorangrepet.

– Jeg er veldig stolt av at det er så mange påmeldte til årets sommerleir. Trolig er det vårt høyeste antall hittil, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Denne leiren kommer det til å bli skrevet om i historiebøkene, sier han til NTB.

Leiren varer fra torsdag til søndag, men onsdag ble journalister fra fjern og nær hilst velkommen til den lille øya i Tyrifjorden. Interessen fra både norske og utenlandske medier har vært formidabel, i den grad at AUF har sett seg nødt til å begrense adgangen for pressen. Journalister fra mellom 15 og 20 land er til stede.

Vil la lyset vinne

– Dette vil alltid være et sted som er preget av terrorangrepet i 2011, men å ta stedet i bruk handler om å ikke la mørket vinne. Vi har bygd Utøya opp igjen bit for bit, og derfor er det et stort steg å ha sommerleir på Utøya igjen, sier Hussaini.

Samtidig er han opptatt av at årets deltakere ikke skal være redde for å kose seg.

– Min oppfordring er kos dere, ha det gøy og gled dere. På Utøya er det lov til både å le og gråte, sier Husseini til NTB.

– Selv om denne leieren blir noe spesielt, håper vi deltakerne vil få kjenne på og oppleve den gode Utøya-følelsen, å få nye venner, spille fotball, diskutere politikk og gå langs kjærlighetsstien.

Solidaritet

Temaet for årets sommerleir er internasjonal solidaritet i et generasjonsperspektiv.

– Det er et større behov for solidaritet enn noen gang. Vi ønsker at Utøya skal ha nasjonal og internasjonal kraft i forsvaret av demokrati og toleranse, sier Husseini.

Andre gjester på årets leir er Ap-leder Jonas Gahr Støre, NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiets «grand old lady» Gro Harlem Brundtland og en rekke Ap-topper.

Dramaet på Blindern onsdag, der politiet i formiddagstimene tok høyde for at det forelå en mulig bombetrussel, så ikke ut til å legge noen demper på forventningene hos AUF-erne.

– Vi har en god dialog med politiet, sier Husseini.

Hegne om minnene

Akkurat som den fatale fredagen for fire år siden falt tunge regndråper fra himmelen da journalistene ankom Utøya for en omvisning, før det klarnet opp.

Siden angrepet er mye blitt forandret på øya: Både hovedhuset, stabburet, den gamle skolestua og låven, som har fått navnet Arbeidsmiljølåven, har blitt frisket opp både utvendig og innvendig. På toppen av øya er det bygget et helt nytt hovedhus der det er høyt under taket i de store salene.

Det gamle kafébygget, der 13 mennesker ble drept, ble først foreslått revet, men etter kraftige protester ble det vedtatt å bevare de viktigste rommene i bygget og slik hegne om minnene om terroren.

Veggene til Hegnhuset, som bygget nå heter, skal bestå av flere hundre søyler til minne om alle som overlevde terrorangrepet, mens taket skal bæres av 69 søyler, en for hver av ofrene.

I tillegg er det satt opp en minnelund, der en rund stålring svever mellom furutrærne med navnene til de som ble drept i terrorangrepet inngravert. Rundt minnestedet er det plantet spesielle blomster og planter som tiltrekker seg sommerfugler.