I en lang melding på Facebook tok Stang et kraftig oppgjør med Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

«I dag gjorde Gahr Støre tragedien 22. juli til partipolitikk», skrev han.

Innlegget er nå slettet.

«Måtte innse at 22. juli fortsatt er så betent at man bør la meninger bli hos en selv», skriver Stang i en SMS til NTB.

– Uverdig

Bakgrunnen for Facebook-innlegget var Støres tale under minnemarkeringen på Utøya torsdag. Der oppfordret han høyresiden i norsk politikk til å ta et særlig ansvar for å trekke grenser mot det høyreekstreme tankegodset som lå bak terrorangrepene 22. juli.

Det fikk Stang til å tenne på alle plugger.

«Støre sa i realiteten at jeg og andre Høyre-politikere, har et ansvar for de drap og lemlestelser terroristen begikk. En slik beskyldning er uverdig, særlig når den kommer fra en statsministerkandidat», skrev Stang i innlegget.

Sanner tar avstand

En av dem som tar avstand fra Stangs uttalelser, er Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

– Jeg er uenig med Fabian Stang i det han skriver, sier Sanner.

Han understreker at 22. juli er en vanskelig dag, særlig for Arbeiderpartiet og AUF.

– Uavhengig av politisk ståsted har vi alle et ansvar for å slå ned på ekstremisme og hatprat, men som regjeringsparti har vi et særlig ansvar. Det ansvaret tar vi, sier Høyre-nestlederen.

Tar selvkritikk

Også tidligere Unge Høyre-leder Sandra Bruflot tok til motmæle mot Stang i en kommentar under Facebook-innlegget.

Det samme gjorde flere andre politikere fra ulike partier.

«Her er jeg uenig med deg Fabian. Høyresiden har et ekstra ansvar for å ta avstand fra høyreekstremisme. Spesielt fordi Arbeiderpartiet og AUF kan si svært lite før de enten får beskjed om at de bruker 22. juli, eller før de får trusler og hets mot seg», skrev Bruflot.

Overfor Avisa Oslo tar Stang selvkritikk.

«Sandra er klok og jeg bøyer meg for det hun sier», skriver han.

Støre vil ikke kommentere

I sin tale på Utøya 22. juli oppfordrer Ap-leder Jonas Gahr Støre den politiske høyresiden til å ta et særlig ansvar for å ta avstand fra høyreekstremisme. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL

I et intervju med VG sier Stang at han er uenig i det Støre sa i talen sin ettersom 22. juli rammet hele befolkningen. Samtidig erkjenner han at AUF var målet bak terrorangrepet 22. juli.

Støre har ikke ønsket å kommentere Stangs Facebook-innlegg, men Ap-lederens pressesjef Jarle Roheim Håkonsen skriver i en SMS til NTB at han mener Stang misforstår med vilje, og at han er glad for at andre høyrefolk ser det annerledes.