Arbeiderpartiet ønsker en mer politisk-ideologisk debatt fram mot stortingsvalget om to år, ifølge Helga Pedersen som leder programkomiteen.

Partiet har nå satt ned tre arbeidsgrupper. De overgripende temaene er kunnskap, velferd og samhold — hovedretningene i det politiske arbeidet framover. Gruppene ledes av Trond Giske, Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre.

— Partiprogrammet består alltid av en verdipolitisk idédel, i tillegg til konkrete tiltak vil gjennomføre. Denne gangen ønsker vi å løfte debatten om ideer og tankene våre. Jeg ser fram til å legge større vekt på den ideologiske debatten, sier Pedersen.

Gruppene skal jobbet med sine forslag fram mot neste høst. Deretter skal programkomiteen og Helga Pedersen samle trådende. Utkastet ventes ferdig på nyåret 2013, og vil så bli lagt fram for Aps landsmøte.

Nordmenns tillit

Støre skal lede arbeidsgruppen som går under navnet samholdskraft - trygghet i forandring. Det handler om hvordan vi kan nyttegjøre oss at nordmenn gjennomgående har høy tillit og respekt for hverandre og samfunnsinstitusjoner sammenlignet med andre land. Dette kalles gjerne sterk sosial kapital.

Pedersen sier nyordet «samholdskraft» ble utviklet fra utrykket sammenhengskraft, et ord som er brukt av samfunnsforskere.

— Det var det ordet vi tok utgangspunkt i. Men det ordet var umulig å forklare, så dermed ble det «samholdskraft» i stedet, sier hun til NTB.

Politisk verksted

Støre vil bruke samholdskraft-begrepet til å se på utfordringer mot velferdsstaten. Han kaller arbeidsgruppene et politisk verksted.

— Det er en gave å få lov til å ta tak i noen store temaer som handler om hvordan samfunnet vårt skal utvikle seg, sier Støre. Han mener samholdskraften er avgjørende for å få til omstillingsvilje og omfordeling. Dette vil bli enda viktigere i årene som kommer, mener han.

— Samtidig vet vi vet at graden av styrke avgjør hvordan vi får til forandring. Det gjelder inkludering og deltakelse. Samfunn som har høy tillit er også omstillingsdyktige samfunn. Det ønsker vi at Norge skal være, sier han.

Tajik vil allerede nå lufte noen konkrete tanker om velferdspolitikk.

— Vi blir nødt til å jobbe mer og jobbe hardere framover. Som samfunn blir vi avhengig av at alle bidrar mer, sier hun. Hun vil blant annet vurdere om fremtidens trygdeytelser skal knyttes til økte krav om aktivisering og arbeidsrettede tiltak.

Ser 20-årsperspektiv

Giske, som leder gruppen kunnskapssamfunnet, ser programprosessen som en av de viktigste i Arbeiderpartiet på lang tid. Han peker på tre særlige utfordringer for Norge: Finanskrisen og tyngdeforskyvningen i den internasjonale økonomien, eldrebølgen og press fra høyresiden og det liberale prosjekt.

— Dette er en prosess som skal besvare alle disse utfordringene. Det er ikke et fireårsprogram, men mer et program i et 20-årsperspektiv. For eksempel ser vi hvordan andre land spiser opp det kunnskaps- og teknologiforspranget vi har hatt. Det må vi nå ta fatt i, sier han. (©NTB)