TYRKIA: Redningsmannskaper jobbet mandag på spreng for å hente ut overlevende etter jordskjelvet som rammet de sørøstlige delene av Tyrkia søndag, skriver Aftenposten.no.

Ifølge innenriksminister Idris Naim Sener var 272 personer mandag kveld bekreftet omkommet i skjelvet. Minst 1300 personer er skadet, og fortsatt er mange savnet.

80 personer savnet i blokk

Hundrevis av redningsarbeidere har jobbet døgnet rundt i byen Ercis, som ligger nær jorskjelvets episenter. Sener sier til nyhetsbyrået AP at flere titalls personer fortsatt antas å ligge under bygningsmassene i byen, men ikke så mange som opprinnelig fryktet.

— Det kan dreie seg om rundt 100 mennesker. Det kan være fler eller færre, men vi snakker i alle fall ikke om tusener, sier han til AP.

BBCs reporter i byen sier at 80 personer fortsatt er savnet ved en kollapset boligblokk, som en gang rommet 20 leiligheter.

Reddet ut

16 år gamle Hilal Altinkaplan var heldig og ble reddet smilende ut av ruinene av hjemmet sitt mandag. Også to andre barn og minst en mann ble reddet ut av ruinene av bygninger i Ercis mandag, på en dag som ellers ga få lyspunkter for redningsarbeiderne.

Flere personer bruker Twitter til å oppgi adressen til bygningen de er fanget i, og antallet personer som er sperret inne i kollapsede bygninger.

Totalt 970 bygninger har rast sammen som følge av skjelvet, blant annet en studentbolig i byen Ercis der mange studenter antas å være begravet i massene.

- Ikke håp

Abdul Hadi Isik kom fra skjelvet i god behold, men sier til nyhetsbyrået AP at hans tante og hennes barn er begravet under bygningsmassene.

— Det er ikke håp igjen, sier han.

En kvinne bønnfalt redningsmannskapene i Ercis om å finne venninnen hennes, som var begravet under en kollapset bygning.

— Hun er venninnen min og ringte meg for å si at hun var i live og at hun var fanget under massene nær trappene i bygningen, sier kvinnen til Reuters.

Teltleir

Byens innbyggere må nå forberede seg på nok en iskald natt utendørs. I natt er temperaturen ventet å falle til to grader i det rammede området, og onsdag er det spådd snø.

Røde Kors har satt opp teltleir for de jordskjelvrammede på en fotballbane i Ercis, og byens fotballstandion er omgjort til feltsykehus.

Organisasjonen har dessuten sendt 7500 telt, 22.000 tepper, 4000 varmeovner og 1000 likposer til byen Van, som også er hardt rammet av skjelvet. De har også sendt et mobilt bakeri og 21 mobile kjøkken.