Japanske myndigheter har meldt at reaktoren har mistet all kjølekapasitet. Spørsmålet nå er blant annet hvor mye restvarme som er igjen i reaktoren. De norske kjernekraftekspertene er i ferd med å foreta beregninger for å finne ut hvor sannsynlig det er med en nedsmelting, det vil si at kjernen smelter gjennom gulvet i reaktoren.

– Vi vet jo ikke hvor mye restvarme som er igjen, og vi vet ikke hvor stor en slik nedsmelting vil kunne bli, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern til NTB.

Varmeproduksjonen er trolig nede i under 1 prosent av det normale ved reaktoren, men dette er likevel nok til å lede til en nedsmelting.

Inneslutning intakt

Han understreker at en nedsmelting ikke automatisk vil føre til utslipp.

– Det aller viktigste nå er at inneslutningen skal være intakt. Den skal holde også ved en nedsmelting, sier Reistad.

Han håper derfor at det ikke vil slippe ut radioaktivt materiale fra reaktoren, selv ved en nedsmelting. Men et problem er ifølge Reistad at japanske myndigheter selv neppe vet med sikkerhet om inneslutningen virkelig er helt intakt.

– Den kan ha fått skader som følge av jordskjelvet, sprekker som ennå ikke er oppdaget, sier han.

Reistad tror ikke på noen måte at japanske myndigheter med vilje holder tilbake informasjon eller feilinformerer. Men han er bekymret over at de stadig tyr til løsninger som de i første omgang ikke hadde tenkt til.

– Det virker som om de hopper fra skanse til skanse i en presset situasjon. Det viser at de fortsatt ikke har kontroll og at situasjonen er uavklart, sier han.

Hvorvidt det er fare for en eksplosjon ved reaktor to, slik det skjedde ved 1 og 3, er foreløpig umulig å si, ifølge Reistad.

– Alvorlig

Statens strålevern beskriver da også situasjonen som fortsatt uavklart og alvorlig, men er ikke overrasket over eksplosjonen utenfor reaktor 3 i det samme kraftverket natt til mandag. Denne eksplosjonen hadde samme årsak som den i reaktor 1 tidligere: Hydrogengass som dannes i forbindelse med vannet som pumpes inn for å kjøle ned reaktorene.

– Det som er overraskende, er at de ikke har hatt mulighet til å forhindre denne gassdannelsen, sier Reistad.

Strålevernet følger situasjonen fortløpende og holder beredskapsorganisasjonen informert. Det er tidligere innkalt til et ordinært møte i Kriseutvalget tirsdag, og her skal situasjonen i Japan diskuteres.