En norsk snøscooterpatrulje kom ved 07.30-tiden frem til stedet hvor et norsk Orionfly fikk markering på at det kunne ligge noe som var varmere enn terrenget rundt:

— Stedet ligger noe sør for det opprinnelige leteområdet. Patruljen har meldt tilbake at de ikke fant noe vrak, sier redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS) til Aftenposten.no.

Leteområdet ligger ikke langt fra Riksgrensen, og ca 76 kilometer i luftlinje øst for Narvik.

— Det er mye snø i området, som ligger i 2000 meters høyde. I går snødde det, og vi vet ikke om et eventuelt flyvrak vil være synlig fra luften, sier Hongseth.

Flere helikoptre ble dirigert mot området, men det første måtte snu ved 06.40-tiden.

- Ga håp

Klokken 08-tiden har flyet fortsatt status som savnet. En varmesignatur, som kunne være fra Hercules-flyet, ble oppfattet tidlig fredag morgen, bekrefter kommandørkaptein Per Rostad i Forsvaret.

— Det var et norsk P-3 Orion-fly som oppfattet varmesignaturen klokken 05.07. Bakkemannskaper og helikoptre dro raskt i retning denne posisjonen, sa Rostad til Aftenposten.no. ved 07-tiden.

Han kunne da ikke si noe om nøyaktig hvor signalene kom fra.

— Det jeg kan si, er at de ble oppfattet sør for Kebnekaise, sier Rostad.

Været har lettet noe

Været i området var dårlig i natt, men var på morgenkvisten blirr noe bedre. Dette kan lette leteoperasjonen noe.

Militære letemannskaper på bakken ble umiddelbart varslet om varmesignalet og var ved 06-tiden på vei mot posisjonen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Redningsleder opplyste ved 06.50-tiden at flere helikoptre, deriblant et norsk, Sea-King redningshelikopter, var på vei mot det aktuelle leteområdet.

Vanskelig å komme ned

— Planen er å forsøke å komme ned med helikopter for å visuelt lete i søkeområdet ved Kebnekaise og nærmere undersøke de varmepunktene som er observert av det norske Orion-flyet, melder den svenske Sjö- och flygräddningscentralen.

De opplyste like før klokken 06, at fire helikoptre var på vei inn i området, et svensk redningshelikopter, et svensk millitært Super Puma-helikopter, et svensk politihelikopter og en norsk Sea-King.

Like før klokken 07 kunne de melde at det svenske redningshelikopteret ikke klarte å komme ned i området ved Kebnekaise på grunn av vanskelige værforhold, men at den norske Sea-Kingen skulle gjøre et forsøk.

Det var ved 07-tiden fortsatt dårlig vær i leteområdet, med lavt skydekke og svært dårlig sikt.

— Detta gjør mulighetene for å søke med flyvende enhter begrensede, opplyste den svenske rednigsledelsen ved 07-tiden.

Letemannskaper på bakken

I morges var det totalt 37 mannskaper på snøscooter og på ski på vei inn mot posisjonen der Orion-flyet har plukket opp varmesignaler fra.

Leteområdet er 5 x 2 kilometer stort, innkludert Kebenekaises nord- og sydtopp.

Dårlig vær i natt

— Tåke og dårlig vær gjort leting fra luften mer eller mindre umulig i natt, sa vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen, som leder leteaksjonen på svensk side, til det svenske nyhetsbyrået TT i natt.

Det ble dagslys i leteområdet ved 6-tiden, og da kunne man sette inn helikoptrene i letearbeidet på nytt.