Militære tjenestemenn fra USA og Russland holdt fredag samtaler i Genève i forkant av et større FN-møte der målet er å sikre en våpenhvile i Syria. Hensikten var å forsøke å skape mindre avstand mellom de russiske og amerikanske posisjonene i forkant av FN-møtet, opplyser ikke navngitte diplomater til Reuters.

— Ideen bak hele øvelsen er at Russland og USA skal ha felles holdning, sier en kilde.

FNs talsmann Michele Zaccheo sier at et større møte i den internasjonale støttegruppen for Syria vil finne sted i FN-bygningen i Genève fredag ettermiddag.

Også FNs Syria-utsending Staffan de Mistura bekrefter at Russland og USA forsøker å bli enige om en våpenhvile, at de skal se på kart sammen og vurdere hvor og hvordan en våpenhvile kan komme på plass. Han håper at en avtale kan være på plass innen en uke.

— Mye er avhengig av USA og Russland og deres venner. Jeg har insistert på at de skal ligge i frontlinjen her, ikke FN. Vi kan bistå og hjelpe, Men det er Russland med regjeringen, Iran, Hizbollah og militser på den ene siden, og USA med Saudi-Arabia, Tyrkia og Qatar på den andre siden som må levere. Hvis de mener alvor, er våpenhvile mulig, sier han i et intervju med Svenska Dagbladet. (©NTB)