— Bildene vi ser, er helt klart ikke særlig lystelige. Med samtidig vet vi at det finnes flokker av fugl som ikke er rammet, særlig ute på havet. Dem er det nå viktig å finne, slik at vi kan se om de kan skjermes, sier seksjonssjef Terje Bø i DN til NTB.Han legger til at det så langt er helt umulig å anslå hvor omfattende skadene er på fugelivet.

— Vi vet ennå ikke noe om antall eller hvilke bestander som er mest rammet. Men det er normalt kystnære fugler som ærfugl og stokkender det går hardest ut over. De ligger ofte i fjæra. Dette er dessuten en tid på året hvor disse artene er svært sårbare, sier Bø.

De fleste sjøfuglarter tåler en ganske stor dødelighet over en periode, men ved konsentrerte oljesøl kan enkelte arter bli slått helt ut lokalt. Organisert avliving av tilgriset fugl foregår i regi av lokale viltnemnder. Men letemannskaper har i henhold til dyrevernloven rett til å avlive enkeltfulger som åpenbart er livstruende skadd.

— Det er helt opplagt tilfeller der det dyreetisk ikke er riktig å holde fugl i live, sier Bø. Han understreker at det viktig å samle opp død fugl for å danne seg bilde av hvilke bestander som er hardest rammet. (©NTB)