Hund på Sørlandet rammet av sykdom

Det er registrert 21 hunder som er døde etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden, opplyser Veterinærinstituttet til NRK.

Publisert:

Mange hundeeiere er bekymret over sykdommen som nå har rammet mange hunder rundt om i landet. Foto: Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • NTB
  • Torgeir Eikeland

KRISTIANSAND: Antallet hunder som har blitt rammet av en ukjent sykdom, ble lørdag kraftig oppjustert. Mattilsynet har fått inn meldinger om syke hunder fra veterinærer i hele landet, melder NRK.

De nye tilfellene er registrert i Nordland, Hordaland, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

Overfor Fædrelandsvennen ønsker ikke mattilsynets pressevakt å informere nærmere om hvor på Sørlandet det er funnet sykdom. Dette fordi man i størst mulig grad vil unngå identifikasjon.

Klokken 20.00 sier pressevakt Arild Johannessen i Mattilsynet til Fædrelandsvennen at de fortsatt ikke vil gå nærmere inn på sted og antall.

– Vi har et prinsipp om å ikke si hvor. Vi holder oss til region eller storbyområder. Det er for å ikke skape unødvendig engstelse og fordi varslene vi får inn skal være anonyme, forklarer han.

Selv sitter han ikke på informasjon om antall tilfeller eller geografisk område innenfor Sørlandet.

– Jeg har selvsagt stor forståelse for at hundeeiere er engstelige. Dette er en sak som er under utvikling, og som vil rulle og gå i morgen og videre i neste uke, sier han.

Det er uklart hvordan smitten spres.

– Det er for tidlig å si om de nye tilfellene kan knyttes til hverandre, sier veterinær og seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

To bakterier

En ukjent sykdom har rammet en rekke hunder den siste tiden. Hundene har hatt oppkast og blodig diaré. Årsaken er ikke funnet etter at fire hunder er obdusert.

Fredag var det totalt registrert 30 til 40 tilfeller av den mystiske hundesykdommen den siste tiden. De fleste tilfellene er i Oslo-regionen, men det er registrert hunder med blodig diaré over det meste av landet.

Veterinærinstituttet har obdusert fire hunder for å se om det finnes noe som knytter tilfellene til hverandre. De kan foreløpig ikke si noe sikkert om når de eventuelt kan konkludere.

– Om vi kan konkludere på mandag er lite trolig, sier Tronerud.

Unngå andre hunder

I en pressemelding fraråder Mattilsynet «generelt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken så lenge situasjonen er uavklart.

Anbefalingen om å unngå nærkontakt med andre hunder innebærer at hundeeiere bør gjøre en selvstendig vurdering av om de skal delta på dressurkurs, utstillinger, jaktprøver og lignende, som innebærer tettere ansamlinger av hunder inntil denne saken er avklart eller det har kommet ny informasjon.»

Ikke andre dyrearter

På en pressekonferanse fredag opplyste Veterinærinstituttet at det var funnet to bakterier ved obduksjonene, men at det foreløpig ikke er avklart om dette er årsaken til sykdomsutbruddet.

Utelukker rottegift

I en pressemelding fra Veterinærinstituttet opplyses følgende:

  • Obduksjon av de tre første hundene viser tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom. Patologene observerte en svært blodig tarmbetennelse, og har eliminert de vanligste årsakene til blodig tarmbetennelse, som for eksempel en salmonellainfeksjon.
  • Basert på de første obduksjonene av døde hunder vil Veterinærinstituttet utelukke rottegift og lignende spesifikke forgiftninger som mulig dødsårsak. De obduserte hundene har ikke indre skader som vil være forenlig med slik forgiftning. Denne utelukkelsen omfatter ikke alle typer toksiner som eksempelvis kan forekomme naturlig.

Frykt i Sverige

En hundeutstilling i Härryda sør for Göteborg er blitt innstilt denne helgen av frykt for sykdom.

Samtidig melder det svenske nyhetsbyrået TT at en hund fra Partille brukshundklubb i Partille kommune, litt nordøst for Göteborg, har blitt innlagt på dyresykehus med symptomer som ligner de norske.

– Hunden har vært på utstilling i Norge, så det er klart at det nå er litt uro blant medlemmene, sier leder i hundeklubben, Ann-Christin Magnusson, til avisen GT. Ifølge Magnusson er hunden nå blitt bedre. Hunden hadde vært på utstilling i Trondheim.

Norske hunder uønsket

Både i Sverige, Danmark og Finland er norske hunder inntil videre uønsket på utstillinger og andre arrangementer med mange hunder til stede.

Norsk Kennel Klub har anbefalt at alle planlagte arrangementer blant deres medlemsklubber avlyses denne helgen. De vil vurdere hva som skal gjøres videre etter at det forhåpentligvis kommer mer informasjon over helgen.

Mattilsynets anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.