Blant lederne på listen som ble lagt fram tirsdag, er overhodene for Hviterussland og Vanuatu. Men mer påfallende enn hvem som kommer til Beijing, er den manglende listen over dem som ikke vil være til stede under markeringen neste uke, blant dem de fleste vestlige ledere.

På et tidspunkt da Kina har inntatt en mer offensiv holdning regionalt, markeres det japanske nederlaget 3. september med en enorm militærparade med 12.000 soldater og 500 tunge våpen på Den himmelske freds plass og 200 krigsfly i lufta.

Japans statsminister Shinzo Abe deltar ikke i markeringen, delvis på grunn av konflikten med Kina om en mindre øygruppe i Øst-Kinahavet, men også på grunn det følsomme i ordvalget omkring de japanske beklagelsene for krigen.

Fremst på listen over inviterte som takker ja, er Russlands president Vladimir Putin, Sør-Koreas president Park Geun-hye og Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil være på plass, i tillegg til ledere som Sudans president Omar Hassan al-Bashir og Venezuelas Nicolás Maduro. (©NTB)