SØGNE: – Det er hyggelig at det går så godt med stålhandelen, grunnlaget for hele virksomheten. Prisutviklingen de siste årene har jo vært voldsom, sier Leif Hübert d.y. (46).

Søgnes klart rikeste og mest fotoskye mann kan se tilbake på fire gullår med ståltall. Etter en traurig periode løsnet det for alvor i 2004, deretter har det bare økt på. Regnet etter skatt gikk overskuddet i stålhandelen opp fra 25 millioner kroner i 2006 til 31 millioner i 2007. Det var både volum-, pris— og marginvekst. Og når eiendoms- og finansvirksomheten, shippingandelene og diverse eierandeler i sagbruk og industri regnes med, endte konsernoverskuddet på hele 146 millioner kroner (178 millioner før skatt).

Kjernevirksomhet

Selv om eiendomsutvikling bidro mest til totalresultatet i både 2006 og 2007 (over 60 mill. før skatt begge år), er altså stål den ubestridte kjernevirksomhet og omfatter import, en del bearbeiding og engrossalg.

– Vi satser videre, blant annet gjennom å investere i nytt produksjonsutstyr – så som ny hall og et avansert brennebord her i Høllen – og gjennom oppkjøpet av en stålforhandler i Akershus, opplyser Hübert.

Han og Lars Christian Coward, som styrer økonomi og finanser, legger til at oppkjøpet betyr et større distribusjonsapparat for egne stålvarer tett opp til Oslo-markedet. Og produksjonsutstyret skal være med på å sikre Hübert en større andel av den berømte verdikjeden.

– Driver Kina fortsatt prisene?

– Asia. Kina har faktisk innført en avgift på eksport av stål. De vil ha alt til seg selv, repliserer Leif Hübert d.y.

Fra tid til annen føler han en snikende uro: Tenk om det går tomt for stål, slik som enkelte land opplever med ris?

– Her hjemme trengs masse. Vi har levert 16.500 tonn stål til E18 i Agder og Vestfold så langt og nye prosjekter kommer til å stå i kø i årene fremover, spår Hübert.

Eiendom

– Har dere mer eiendom igjen?

– Vi har solgt oss ut av utviklingsprosjektene, deriblant Lervik Brygge i Stavanger. Nå er det bare driftseiendommene og en del langsiktige eiendomsplasseringer igjen, repliserer herrene.

De virker happy, rimeligvis. Hübert-konsernets resultat- og balansetall er noe av det ypperste man finner på Sørlandet. I fjor ble halvmilliarden passert i bokført egenkapital, men det ligger nok enda mer på den reelle kistebunnen. Og Leif Hübert d.y. eier hele herligheten.

Et lite skår var det for øvrig i fjorårsgleden: 12-134 millioner kroner som konsernet måtte ut med i fullstendig uventet skatt da regjeringen endret spillereglene for rederier. Gjennom skipsparter omfattet reformen også Hübert-konsernet.