Lokalsamfunnet er rystet etter den alvorlige hendelsen i Kongsberg onsdag kveld. Her er det vi vet, og det vi ikke vet, så langt.

Dette vet vi:

Om hendelsen:

Onsdag kveld klokken 18.13 ble politiet varslet om at en mann skjøt etter folk med pil og bue i Kongsberg sentrum. En patrulje ble sendt til stedet. Etter hvert kom flere meldinger til operasjonssentralen, blant annet om at personer var truffet av piler. Klokken 18.17 ble hendelsen betegnet som pågående livstruende vold.

Patruljen skal ha sett gjerningspersonen første gang klokken 18.18, før de mistet ham av syne. De fem avdøde skal ha blitt drept etter at politiet mistet gjerningsmannen av syne.

Det ble sendt ytterligere tre patruljer til åstedet. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet. Under pågripelsen avfyrte politiet varselskudd.

Totalt 22 patruljer var involvert i innsatsen.

Klokken 23.15 bekreftet Øyvind Aas, leder for politiets driftsenhet i Buskerud, at fem personer var drept, og at to personer var skadet.

Siktede skal ha brukt flere andre våpen i tillegg til pil og bue.

Det er flere åsteder, og mannen har beveget seg over et stort område der det er begått straffbare handlinger. Han skal ha handlet alene. Deler av hendelsen skjedde inne i en Coop-butikk. Ingen av de ansatte ble skadet, opplyser Coop til Nettavisen.

Om den siktede:

Gjerningspersonen er en 37 år gammel dansk mann, bosatt i Kongsberg. Gjerningsmannen er en kjenning av politiet. Han har konvertert til islam, og det har vært bekymring om radikalisering. Ifølge VG forklarer den siktede seg i detalj om hendelsen til politiet. TV 2 skriver at han erkjenner forholdet.

Mannen skal ha vært i kontakt med helsevesenet flere ganger. Det er ifølge politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen ikke avgjort om det blir varetektsfengsling torsdag.

Om de skadede:

De drepte er i alderen 50–70 år – fire kvinner og én mann. Ingen av de drepte er formelt identifisert ennå.

Den ene skadede er en politimann. Han var tilfeldigvis på butikken hvor hendelsen skjedde, i sin fritid. De skadede blir behandlet på intensivavdelingen på Drammen sykehus. Aas sier det er alvorlig, men at han ikke har noen indikasjoner på at det er livskritisk.

Gjerningspersonen beveget seg over et stort område på Vestsiden i Kongsberg sentrum, og det er derfor snakk om flere åsteder, ifølge politiet. Det er også kommet opplysninger om at personer kan ha blitt stukket med kniv. Det er noe politiet undersøker.

Andre relevante opplysninger:

  • Sykehuset i Drammen ble satt i beredskap etter hendelsen.

  • Kongsberg kommune har satt krisestab for ivaretagelse av dem som trenger det.

  • Politiets beredskapstropp, politihelikopter, mange ambulanser, bombegruppen og et stort antall politibiler fra hele politidistriktet ble sendt til Kongsberg, ifølge NTB.

Dette vet vi ikke:

  • Vi vet ikke hva slags motiv gjerningspersonen har hatt. Politiet opplyste etter klokken 22 at det er «naturlig å vurdere om det er en terrorhandling». De sier de holder alle muligheter åpne. Men de har ikke avhørt den pågrepne ennå.

  • Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadede er tilfeldige ofre.

Hendelsene i Kongsberg

De drepte og skadede

Tidslinje for hendelsene