AGDER: Formålet med etterforskningen er å avklare om politiet har holdt opplysninger skjult for påtalemyndigheten eller Gjenopptakelseskommisjonen.

– Vi forsøker å finne ut om det er begått noe straffbart, nærmere bestemt om det er noen som har begått en tjenestefeil. Det må da foreligge nødvendig grad av skyld, det vil si grov uaktsomhet eller forsett, sier påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten, Halvor Hjelm-Hansen.

Spesialenheten besluttet å åpne etterforskning i juni. Flere personer har vært inne til avhør.

– Vi har avhørt et sted mellom 5-10 personer. Det er blant annet personer i Agder politidistrikt, sier Hjelm-Hansen til Fædrelandsvennen.

Han bekrefter at noen har status som mistenkt, men vil ikke si om dette gjelder én eller flere personer.

Ukjent overgrepssak

Etterforskningen dreier seg om Agder-politiets håndtering av en henlagt overgrepssak fra 2009. Jan Helge Andersen ble da anmeldt for et overgrep som skal ha skjedd på midten av 1990-tallet. Andersen avviser at overgrepet fant sted. Saken ble henlagt fordi Andersen var under 15 år ikke kunne straffes.

Den henlagte anmeldelsen mot Andersen ble ikke nevnt da Agder-politiet og Agder statsadvokatembeter i mai 2019 anbefalte Gjenopptakelseskommisjonen om å avslå Viggo Kristiansens begjæring om gjenåpning.

I det 56 sider lange tilsvaret sto det følgende:

«Det foreligger ingen opplysninger om at Andersen tidligere har forgrepet seg verken mot voksne eller barn, eller at han har opptrådt truende eller voldelig. Han er heller ikke omtalt av noen som aggressiv, seksuelt utagerende eller som spesielt opptatt av mindreårige barn».

Hjelm-Hansen bekrefter at denne uttalelsen er en sentral del av Spesialenhetens etterforskning.

Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen ved Agder statsadvokatembeter har opplyst han ikke var kjent med anmeldelsen fra 2009 da dette ble skrevet. Han kalte det «svært uheldig» at Agder-politiet ikke opplyste om saken før statsadvokaten sendte sin uttalelse.

– Fikk flere opplysninger

– Blir Agder statsadvokatembete etterforsket?

– Vi har et mandat som gjør vi også kan etterforske statsadvokatnivået, men i dette tilfellet er det Agder-politiet som blir etterforsket, sier Hjelm-Hansen.

Den ukjente anmeldelsen ble omtalt av flere medier i mai.

13. mai sendte Spesialenheten ut en pressemelding om at de ikke vil åpne etterforskning.

– Hva endret seg etter dette?

– Vi har fulgt saken og vurderte fortløpende om vi skulle åpne etterforskning. Vi fikk noen flere opplysninger i juni. Det førte til at vi da hadde et grunnlag som tilsa at det var rimelig grunn til å iverksette etterforskning, sier Hjelm-Hansen.

– Hva slags opplysninger var det?

– Jeg kan ikke gå inn på de nærmere detaljene i etterforskingen, sier Hjelm-Hansen.

Etterforskningen antas ferdig i første halvdel av september 2022, og saken vil deretter bli oversendt til Sjefen for Spesialenheten for påtaleavgjørelse.

Politimester i Agder, Kjerstin Askholt, opplyser at politiet er kjent med Spesialenhetens etterforskning.

– Vi mener det er riktig med en slik etterforskning i en så alvorlig sak som Baneheiasaken. Alle forhold må belyses, også dette. Det er viktig for legitimitet, sier Askholt i en epost Fædrelandsvennen har fått fra Agder-politiets stab for kommunikasjon.