Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpnet torsdag straffesaken mot mannen som i 2003 ble frifunnet for drapet i Agder lagmannsrett. Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpnet torsdag straffesaken mot mannen som i 2003 ble frifunnet for drapet i Agder lagmannsrett. Foto: PRIVAT/NTB scanpix

Kristin-tiltalt tilbake i retten etter 13 år

Mannen som ble frikjent for drapet på Kristin Juel Johannesen for 13 år siden, må tirsdag møte i retten på nytt. Statsadvokaten mener nye DNA-analyser viser at han drepte 12-åringen.

OSLO: Den nå 39 år gamle mannen er den første i norsk rettshistorie som er blitt frikjent i en drapssak, og som igjen må møte i retten som tiltalt i samme sak.

Han ble først dømt for å ha drept Johannessen 5. august 1999. To år senere ble han dømt til 12 års fengsel for drapet. DNA-undersøkelser i 2003 skapte imidlertid tvil om han var rett mann, og Agder lagmannsrett frifant ham uten noe nytt rettsmøte.

Statsadvokat Alf Martin Evensen mener imidlertid at nye DNA-analyser knytter 39-åringen til åstedet. Han mener det samlede bevisbildet — som inkluderer en rekke vitneobservasjoner - viser at det ikke er tvil om at han drepte Kristin.

Tiltalte har hele tiden hevdet at han er uskyldig, og hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, vil trolig bruke mye tid på å så tvil om de nye DNA-analysene av det 17 år gamle materialet.

Borgarting lagmannsrett har satt av drøyt tre uker til saken.