Én av ti norske kvinner utvikler sykdommen vestibulitt, melder NRK. Legene har fortsatt ikke funnet hele årsaken til at kvinner utvikler sykdommen, men forskning tyder på at stress, for mye bruk av soppbehandlingsmidler og antibiotikakurer kan være medvirkende faktorer. Svenske forskere mener langvarig bruk av p-piller også kan bidra til at noen blir syke.Sykdommen rammer særlig kvinner som stiller høye krav til seg selv, og som ikke er flinke til å si nei.

— Vi er kommet i en perfeksjonistisk tidsalder. Man skal være lekker, rik og en god elskerinne. Man skal sannsynligvis ha serieorgasmer også. Kravene gjør mange syke, sier Rolf Kirschner, overlege og gynekolog ved Vulvaklinikken på Rikshospitalet.

Sexolog Trude Aarnes bekrefter at mange av hennes pasienter presser til å gjennomføre samleie, selv om de ikke har lyst.

— De sier til seg selv at dette må jeg bare få til. Jeg må bite tennene sammen. De tenker gjerne at det er dem det er noe galt med og at dette bare er noe de må holde ut. Men da blir jo smertene bare verre, sier Aarnes. (©NTB)