Rapport: Politiet er stengt, fraværende og kostbart

Oslo (NTB): Politianalyseutvalgets 300 sider lange rapport er klar. Den tegner et bilde av et politi som er stengt, fraværende og kostbart, og den retter kritikk mot Justisdepartementet og Politidirektoratet for manglende styring, skriver VG.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

Rapporten viser til at norsk politi har 354 forskjellige tjenestesteder landet rundt, men at bare 13 av dem har åpent døgnet rundt, skriver VG. De øvrige stedene har begrensede åpningstider, noen ned til bare to-fire timer i uken, og noen kontorer har kun én eller to ansatte.

Politianalyseutvalget har også sett på hvor kriminaliteten skjer her i landet. 90 prosent finner sted i kun ti av landets kommuner. Mange stengte kontorer etterforsker, oppklarer eller forebygger knapt straffbare handlinger. Utvalget spør seg hva de ansatte gjør, og hva politiets tilstedeværelse betyr i praksis.

Det er nemlig ikke samsvar mellom når politiet er på jobb og når kriminaliteten skjer. Spesielt ille er det natt til lørdag og søndag, påpeker utvalget i rapporten.

Norsk politis evne til nytenkning og til å tilpasse seg samfunnet har vært minimal og det sløses med penger, ifølge rapporten. Misnøyen med pengebruken er så stor at utvalget foreslår å legge ned Politiets data— og materielltjeneste (PDMT) og at politidirektøren selv tar direkte ansvar, ledelse og grep for å få orden på dataproblemene.

Rapporten påpeker også at Sverige, Finland og Danmark utnytter politiressursene langt bedre enn Norge. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.