OSLO: Fredag 15. juni 2012 måtte statsminister Jens Stoltenberg for første gang svare på en rekke kritiske spørsmål fra 22. juli-kommisjonen.

I går rettet kommisjonen knallhard kritikk mot at Regjeringen i løpet av syv år ikke klarte å få på plass flere viktige sikkerhetstiltak — først og fremst stengningen av Grubbegata.

Referatet har vært hemmeligstemplet som «begrenset» siden juni i år, men nå har Statsministerens kontor offentliggjortet sammendrag, skriver Aftenposten.no.

"Dette skjedde både i for- og i etterkant av at regjeringen ble orientert. Stoltenbergs inntrykk var at dette var et prosjekt som ble gjennomført, noe han også så med egne øyne i form av nye sikringstiltak".

Var klar over fare

Under forklaringen ga Stoltenberg klart uttrykk for at han visste at politiet mente det var en fare:

"Han understreker at han har vært klar over at politiet mente det var en fare knyttet til at noen kunne plassere en bil med en bombe i nærheten av regjeringskvartalet, og at dette nettopp var bakgrunnen for flere av tiltakene i sikkerhetsprosjektet", heter det i referatet.

Samtidig avviste Stoltenberg at han var klar over at prosjektet hadde store problemer, og var kraftig forsinket som følge av uklart ansvar mellom Statsministerens kontor, Justisdepartementet og Fornynings- og administrasjonsdepartementet:

"Stoltenberg sier at han ikke har vært kjent med eventuelle slike problemer før 22. juli, ettersom inntrykket var at sikkerhetsprosjektet ble gjennomført. Etter 22. juli, da det ble mer oppmerksomhet rundt sikkerhetsprosjektet, har han hørt at det har vært problemer med gjennomføringen av noen store prosjekter".

Kommisjonen minnet Stoltenberg om at Statsministerens kontor selv i 2009 tok initiativ til en revisjon, som resulterte i bekymring om "gjennomføringsevnen" til fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).

"Stoltenberg sier at han ikke kjenner til dette, og derfor ikke kan si noe om hvor dette skjedde".

"I en slik situasjon kan det være slik at man tror at "nå kommer det snart". I ettertid er det ingen tvil om at det var uheldig at det tok så lang tid", sa Stoltenberg.

"Hvordan ble du orientert?"

Møtet fant sted i kommisjonens lokaler, og ved sin side hadde Stoltenberg fagdirektør Malin Nossum. Referatet fra møtet ble offentliggjort i ettermiddag etter at Aftenposten ba om innsyn tidligere i sommer.

"Sikkerhetsprosjektet ble vedtatt under Regjeringen Bondevik. Hvordan ble du orientert om dette?", spurte 22. juli-kommisjonen.

"Stoltenberg forklarer at han ble orientert om sikkerhetsprosjektet da hans regjering overtok i 2005. Han viser til at prosjektet omfattet mange tiltak, herunder noen som var veldig hemmelig, og at prosjektet for han representerte en helt ny sikkerhetskultur", heter det i referatet.

Stoltenberg la til at "regjeringen forholdt seg til var at det var et omfattende sikkerhetsprosjekt som var vedtatt og skulle gjennomføres".

Flere kritiske spørsmål

I løpet av samtalen fikk statsministeren også flere andre kritiske spørsmål:

Stoltenberg: "Regjeringen har brukt mye tid på arbeid med sikkerhet og beredskap. Han opplever et ekstra engasjement fra fagstatsrådene på dette området, gitt at de selv sitter med sektoransvaret og vil merke konsekvensene dersom det ikke er gjort en tilstrekkelig innsats for å begrense terror eller krisefaren. Han sier regjeringen har prioritert å øke driftsbudsjettene til ulike beredskapsetater: politi, PST og beredskapstropp".

Trodde først det var Ap-angrep

De første minuttene etter terrorangrepet trodde statsministeren at angrepet var på Ap.

"Stoltenberg forklarer at herfra starter det som han beskriver som regjeringens hovedfunksjon. For det første er dette å forsikre seg om at alt som kan gjøres for å redde liv og begrense skade, blir gjort".

"Stoltenberg sier de raskt fikk melding om at alt blir gjort som kan gjøres".

"Hvordan fikk Stoltenberg disse forsikringene", spurte kommisjonen .

"Han svarer at han ringte berørte statsråder, egne medarbeidere. I ettertid kan han ikke si med sikkerhet hvilke opplysninger han fikk fra hvem".

"Hvilke tanker gjør du deg mht at det gikk syv timer fra bombeeksplosjonen i regjeringenskvartalet til politiet anmodet om håndhevelsesbistand fra Forsvaret til vakthold og objektsikring i Oslo Sentrum".

"Stoltenberg sier at han ikke gjorde seg noen tanker om dette, ettersom operative beslutninger ikke er en del av statsministerens fokus". Stoltenberg forutsatte at politiet og andre tok seg av det.

"En sivil profil"

Ifølge 22. juli-kommisjonen ga Regjeringen - ved politisk ledelse i Forsvarsdepartementet - kl. 20.45 en klar beskjed til Forsvarsstabens situasjonssenter på Akershus:"Regjeringen ønsker å ha en sivil profil på saken".

Kan du huske at dette var et tema på det første koordineringsmøtet i statsministerboligen, spurte kommisjonen.

"Stoltenberg kan ikke huske dette, og er usikker på hva det siktes til".

Opplevde du at det var noen beslutninger som måtte tas?

"Stoltenberg sier at selve krisen varte så kort at det ikke var behov for konkrete beslutninger knyttet til kapasiteter og handlinger, som det typisk kan oppstå i andre og mer langvarige kriser". Det viktigste var å diskutere hva som var budskapet, blant annet å ta stilling til hvem som skulle stå ved siden av ham under pressekonferansen på kvelden. At det var Storberget, var et "bevisst valg".

Kommisjonen: "Hvordan oppfatter du IKT-situasjonen i politiet?"

Stoltenberg: "Det er behov for en styrking på dette området, noe han vet fra diskusjoner i regjeringen som er det strategiske samordningsorgan. Justisministeren har meldt inn dette behovet gjennom mange år", svarte Stoltenberg, og viste til økte politibevilgninger.

Kommisjonen: Vi vet at det er et betydelig gap mellom når det er etterspørsel for polititjenester, og når politiet faktisk jobber. Kommentar?

"Stoltenberg sier at han ikke er kjent med et så detaljert bilde, men at han er kjent med at effektiviteten i politiet er en utfordring"

Statsministeren viste til konflikten med politiet, som i følge ham dreide seg om å få mer arbeidstid for pengene:

"Her var erfaringen at selv små justeringer var krevende. Stoltenberg mener dette illustrerer et dilemma i et demokratisk land med arbeidstagerrettigheter og arbeidstakerorganisasjoner.".

Om den reduserte helikopterberedskapen, svarte statsministeren følgende:

"Stoltenberg sier at han ikke er kjent med detaljene i hva som er gjort for å bøte på den redulserte beredskapen som kom som følge av situasjonen i Afghanistan".