De foreløpige tallene fra Skatteetaten viser at så mange som 2,7 millioner lønnstakere, pensjonister og enkeltpersonforetak kan ligge an til å få skatt til gode.

Samlet skal etaten tilbakebetale 46,1 milliarder kroner, noe som i gjennomsnitt tilsvarer 17.200 kroner per skattyter.

På den andre siden ligger 1,2 millioner personer an til å få restskatt på til sammen 40,4 milliarder kroner. I gjennomsnitt er dette 34.500 kroner per skattyter.

I fjor viste de samme tallene at 2,9 millioner fikk skatt til gode, mens 900.000 måtte betale restskatt.

Noen må vente til 22. mars

– Skattemeldingen blir sendt ut puljevis mellom 7. og 22. mars. Du får beskjed fra oss når din skattemelding er klar, og trenger ikke logge deg inn på skatteetaten.no før du får beskjed, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i Skatteetaten i en pressemelding.

Selv om Skatteetaten har hentet inn og forhåndsfylt mange av opplysningene i skattemeldingen, har man selv ansvaret for å gjøre den helt ferdig.

– Skatteetaten har mye informasjon, men vi vet ikke alt. Det kan være feil eller manglende opplysninger i skattemeldingen som du selv må føre inn. Derfor må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og eventuelt gjøre endringer før du leverer, sier hun.

Det kan lønne seg å sjekke

– Tallene viser at folk har gjort endringer i skattemeldingen som gjør at flere får penger igjen og færre betaler restskatt, heter det i meldingen.

Da skattemeldingen ble sendt ut i mars 2023, var det 2,9 millioner som lå an til å få skatt til gode. Etter at skattemeldingene var behandlet og alle skatteoppgjørene var sendt ut, hadde tallet økt til 3,2 millioner.

Dette bør du sjekke ifølge Skatteetaten:

* Opplysninger om inntekt, formue, bolig og lån er forhåndsutfylt i skattemeldingen din. Sjekk at tallene stemmer.

* Usikker på om du har rett på et fradrag? Bruk fradragsveilederen til Skatteetaten.

* Har du solgt eller leid ut bolig? Det kan være skattepliktig, og du kan ha krav på fradrag.

* Er det noe som mangler? Du må selv legge til blant annet kryptovaluta, lån i utlandet og private lån.