– Jeg bløffer ikke, sa den russiske presidenten da han kunngjorde avgjørelsen i en TV-sendt tale onsdag morgen.

Like etter opplyste forsvarsminister Sergej Sjojgu i et TV-sendt intervju at 300.000 personer i reservestyrkene skal mobiliseres.

Han forsikret om at dette ikke skal gjelde vernepliktige og studenter, kun dem som har relevant kamperfaring.

– Vesten vil ødelegge Russland

I talen sa Putin at han er villig til å bruke alle tilgjengelige midler til å forsvare russiske territorier samtidig som han anklaget Vesten for å ville «svekke, splitte og i siste instans ødelegge vårt land».

– Til dem som tillater seg selv å komme med slike uttalelser om Russland, vil jeg minne om at landet vårt også har ulike ødeleggelsesmidler, sa Putin.

– Når vårt lands territorielle integritet er truet, vil vi helt klart bruke alle midler vi har til å beskytte Russland og vårt folk. Dette er ingen bløff, la han til.

Atomtrussel

Putin anklaget samtidig Vesten for å bedrive «kjernefysisk utpressing» hvorpå han viste til «uttalelser fra enkelte høytstående representanter i ledende Nato-land om muligheten for å bruke masseødeleggelsesvåpen mot Russland». Det er uklart hvilke uttalelser han viste til.

Den «delvise mobiliseringen» skal kun gjelde de som har vært i militæret og derfor er i reservestyrkene. Det er altså ikke en allmenn mobilisering som kan gjelde hele befolkningen. Mobiliseringen begynner allerede onsdag, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Vil fortsatt «frigjøre» Donbas

I talen sier Putin at målet fortsatt er å «frigjøre» Donbas-regionen i Øst-Ukraina, og beskytte Russlands territorielle integritet.

– Avgjørelsen er tilpasset de truslene vi møtes av. Den skal beskytte moderlandet, dets suverenitet og territorielle integritet, og sørge for sikkerheten til folket vårt og folket i de frigjorte territoriene, hevdet Putin ifølge nyhetsbyrået AP.

Talen ble holdt dagen etter at de okkuperte territoriene i Kherson og Zaporizjzja og de russiskstøttede separatistene i Donetsk og Luhansk hevdet at de skal holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland 23.–27. september.

Vestlige land varslet allerede tirsdag kveld at de ikke vil anerkjenne resultatet av disse folkeavstemningene, men hvis områdene blir annektert, vil Putin kunne hevde at Ukraina angriper russisk territorium når de forsøker å gjenerobrer områder øst i Ukraina.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å sikre trygge forhold for å holde folkeavstemning, sier Putin.

Ulike tapstall

Dette er den første TV-sendte talen til Putin siden 24. februar, da han talte i forbindelse med begynnelsen av invasjonen av Ukraina.

Forsvarsminister Sjojgu kom onsdag også med en oversikt over hvor mange soldater som er drept i det russerne omtaler som en militær spesialoperasjon i Ukraina. Han hevdet at 61.207 ukrainske soldater er drept, og 49.368 er såret, mens Russlands tap ble oppgitt å være langt mindre, 5.937 soldater.

Like etter kom den ukrainske forsvarsledelsen med sine tall. De hevder at 55.110 russiske soldater er drept etter at Russland invaderte landet 24. februar.