Oslo bystyre vedtok onsdag at Lambda-prosjektet med nytt Munch-museum i Bjørvika skal skrinlegges. Et flertall i bystyret stemte for å utrede Tøyen og Nasjonalgalleriet som alternativer.

— Dette er bare så sørgelig. Jeg mener at sentrale politikere nå må løfte dette til et høyere nivå. Dette er for stort for lokalpolitikken, sier Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen til Dagbladet.

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), mener imidlertid at Lambda aldri har vært noe folkekrav.

— Flertallet av Oslos velgere stemte på partier som ikke ønsker Lambda, det er dette et resultat av, sier Rieber-Mohn.

Gått ut på dato

Direktør for Munch-museet, Stein Olav Henrichsen, skulle helst sett at bystyret gikk videre med Lambda-prosjektet, men sier at museet skal delta i de nye utredningene med et åpent sinn.

— Vi skal være med på å sørge for at det blir gode utredninger som gir svar på mange spørsmål som det i dag er delte oppfatninger om, sier Henrichsen.

Han mener prosessen rundt plasseringen av et nytt museum har økt forståelsen for at det trengs et nytt museum raskt.

Håpet er at et alternativ foreligger tidlig på høsten, noe som er en utsettelse museet kan leve med.

— Hvis dette blir skjøvet ut i det uvisse, så har vi et alvorlig problem, sier direktøren.

— For vi er i et museumsbygg som er uberegnelig, som på mange måter har gått ut på dato. Og vi kan ikke garantere at vi kan forvalte Munchs kunst på en tilfredsstillende måte over tid, sier direktøren.

Forsinket julegrantenning

Opposisjonspartiene i Oslo bystyre avtalte i november å si nei til det omstridte Lambda-prosjektet. Til tross for at utfallet var klart på forhånd, debatterte representantene fra begge parter saken i nærmere to timer i bystyret, og forsinket den planlagte tenningen av julegrana i rådhushallen.

Partiene er enige om at det trengs et nytt, moderne og fremtidsrettet museum, men har ulikt syn på hvor det nye museet skal plasseres - utover at det altså ikke skal stå i Bjørvika.

Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet ønsker et helt nytt museum på Tøyen, mens Frp ønsker å bruke det eksisterende Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

Vil selge Munch-kunst

Frps Carl I. Hagen foreslo å finansiere museet ved å selge deler av Oslo kommunes kunstsamling.

— Dette dreier seg ikke bare om kunstens betydning, men også om kroner og øre. Når vi har 1.100 Munch-malerier kunne vi klart oss om vi solgte 10-20 malerier og delfinansierte museet med inntektene, i stedet for å legge alle kostnadene på skattebetalerne, sa Hagen.

Det lar seg ikke gjøre, sier museumsdirektør Henrichsen.

— Det er ikke anledning til å selge kunst. Munchs testamente forutsetter at samlingen blir ivaretatt samlet og i et eget museum.

— Dersom man skulle bryte denne forutsetningen er ikke lenger testamentet gyldig, sier direktøren.

Arving Munch-Ellingsen mener Hagens forslag er skandaløst.

— Det viser igjen at dette ikke er lokalpolitikk når noe slikt foreslås. Det er helt horribelt.

Fortsatt et Lambda-håp

Selv om Lambda nå er nedstemt, håper Høyre og Venstre å bringe det inn som alternativ når debatten starter igjen neste år.

Hvis utredningene til sommeren viser at alternativene ikke er gode nok, er det ikke umulig at Lambda vekkes til live igjen.

Nå må bystyret utrede alternativene på Tøyen og på Tullinløkka. Det er uenighet i bystyret om hva dette innebærer. Hvis utredningene til sommeren viser at alternativene ikke er gode nok, er det ikke umulig at Lambda vekkes til live igjen.

Byråd for miljø og samferdsel Ola Elvestuen (V) håper fortsatt å få Munch til Bjørvika.

— Det tredje alternativet, i Bjørvika, er allerede utredet, og vil selvfølgelig også bli vurdert i fremtiden, sa Elvestuen under debatten i bystyret onsdag. (©NTB)