Mye tyder dermed på at færre kvinner blir uønsket gravide.

Totalt ble det solgt i underkant av 142 000 doser nødprevensjon i 2014. Antall doser er en nedgang på ni prosent i forhold til 2013, ifølge Reseptregisteret. Det skriver Aftenposten.no.

Laveste antall tenåringsaborter på 30 år

Samtidig som salget av angrepille går ned, fortsetter aborttallene å gå ned. Ifølge Folkehelseinstituttet har aborttallene gått ned de siste ti årene:

  • Det ble utført 14.061 aborter i Norge i 2014. * Det tilsvarer 11,8 aborter pr. 1000 kvinner.

  • I fjor var aborttallene blant tenåringer mellom 15 og 19 år den laveste siden opprettelsen av abortregisteret.

  • Aborttallene blant tenåringer er markant lavere enn på 1980-tallet

  • Da var abortfrekvensen mellom 20 og 23 pr. 1000 kvinner, nå er det ca. 9,6 aborter pr. 1000 unge kvinner.

  • Nesten 8 av 10 aborter blir utført før uke ni.

  • De fleste abortene blir utført blant kvinner under 30 år

— En suksesshistorie

Anne Bentzrød, helsesøster i Ås og på nettsiden ung.no, mener tallene viser at stor satsing på prevensjonsveiledning, lett tilgjengelig prevensjon og langtidsvirkende prevensjon er en suksesshistorie.

Helsesøster Anne Bentzrød. Foto: Privat

— Dette betyr at ungdommene er flinke til å bruke prevensjon, og at de har mindre ubeskyttet sex. Det er ofte etter det første samleiet unge trenger nødprevensjon. Senere tar de ansvar for prevensjon i større grad en tidligere.Angrepillen skal tas etter et ubeskyttet samleie. Pillen inneholder et hormon som minsker sjansene for graviditet. Den viktigste virkningen er at den antas å hemme eggløsningen og forhindre befruktning

- Ingen lettvint ordning

Bentzrød sier det har vært en del skepsis underveis når det gjelder nødprevensjon, men at reduksjonen i tallene viser at dette ikke er noen lettvint ordning som tar helt av.

— Nå blir ungdommen undervist i prevensjon, det er lettere tilgjengelig og større åpenhet, sier helsesøsteren.

Anne Bentzrød tror også endrede prevensjonsvaner kan være en årsak til mindre angrepillebruk.

— Det har vært en storsatsing på langtidsvirkende prevensjon, for å unngå at jentene glemmer å ta p-pillen. Vi tror nok at noe av behovet for nødprevensjon er nettopp dette glemmefenomenet, sier Anne Bentzrød.

Flinke ungdommer

Hun viser til de siste NOVA-tallene som viser at ungdommen blir «flinkere» med årene.

- Kanskje er det også det vi ser konsekvensene av. De er også flinkere til å bruke prevensjon. Dessuten er det mye som tyder på at debutalderen ikke går ned. Det kommer færre ungdomsskoleelever til oss nå enn tidligere.

Gratis p-pille

Christian Berg, seniorrådgiver i avdeling for legemiddelepidemiologi i FHI, har ingen umiddelbar forklaring på at salget av angrepille går ned.

— Unge kvinner kan jo få gratis prevensjon hos helsesøster, og informasjonen om annen prevensjon kanskje er god, sier han.

Berg bekrefter at salget av reseptfrie nødprevensjonsmidler har vært stabilt siden 2007 og at det ikke var noen særlig økning da det ble tillatt solgt utenom apotek i 2009. Salget gikk ned i 2014. — Bare noen av dagligvaregrossisten har valgt å ta inn nødprevensjonsmidler i sitt sortiment, og salget utenom apotek er lavt. Sannsynligvis er det fordi dagligvarekjedene velger å ta inn preparater som selger mye, og nødprevensjon gjør ikke det, sier Berg.