Ni av ti henleggelser skyldtes ukjent gjerningsmann eller bevisets stilling. De øvrige henleggelsene skyldes enten intet straffbart forhold, ikke rimelig grunn til å undersøke, at anmeldelsen åpenbart er grunnløs eller at etterforskningen har vist at voldtekten ikke har funnet sted, skriver Aftenposten som har hentet inn tallene.

— En voldtektsanmeldelse blir alltid tatt alvorlig og etterforsket grundig. Men for at vi skal kunne ta ut tiltale mot noen, må vi være overbevist om at bevisene vil holde til en domfellelse i retten, sier påtaleleder Beate Brinch Sande ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Gode nok bevis er ofte spesielt vanskelig i de såkalte festrelaterte voldtektene. Her er fellesnevneren ofte at begge parter har vært beruset, offeret husker lite og det er ikke brukt vold eller framsatt trusler.

I 27 saker fra 2011 og 2012 klarte Oslo-politiet å få en rettskraftig dom mot en gjerningsmann. Dette utgjøre bare 5 prosent av sakene. Så mange som 404 av sakene - over 80 prosent - ble henlagt.

— Det ligger i voldtektens natur at det ofte er en vanskelig bevissituasjon som gjør sakene vanskelig å etterforske. Men det er likevel åpenbart at henleggelsesraten er altfor høy, sier den erfarne bistandsadvokaten Hege Salomon til avisen. (©NTB)