Det er ventet at titusener av libanesere vil ta farvel med den kristne politikeren under begravelsen torsdag. Det gjør de for å vise styrke mot Syria og landets allierte i Hizbollah-bevegelsen.Sunnimuslimske, drusiske og kristne ledere beskylder Syria for å stå bak drapet på Gemayel, som kom fra en av Libanons mest fremstående maronittfamilier. Syria har fordømt drapet.

I forkant av begravelsen samlet en stor folkemengde seg på Martyrplassen i Beirut og viftet med det libanesiske flagget eller med flagget til Gemayels falangistparti. Hovedstaden sto nærmest stille torsdag, og flere tusen soldater og politifolk var kommandert ut i gatene for å ivareta sikkerheten. Butikker, skoler, banker og offentlige kontorer var stengt for å gi folk en mulighet til å sørge.

34 år gamle Gemayel ble skutt tirsdag, og han ble dermed den sjette antisyriske personen som ble drept i Libanon på mindre enn to år.

Landet var allerede før drapet midt i en politisk krise, ettersom Hizbollah-bevegelsen, som har støtte fra Iran og Syria, forsøker å vingeklippe den antisyriske flertallskoalisjonen. Hizbollah mener dagens libanesiske regjering opptrer som USAs forlengede arm. (©NTB)