KRISTIANSAND: – I kroner blir nok dette den største investeringen som Agder Energi har gjennomført, sier Edvard Lauen, direktør for energiforvaltning og handel i Agder Energi.

Sammen med Lyse, tyske EWE, og sveitsiske EGL undertegner Agder Energi i dag kontrakt om bygging av en ny kabel fra Norge til Tyskland.

Kabelen vil kosten minst fire milliarder kroner, og Agder Energi vil betale og eie en fjerdedel av kabelen. Lauen blir styreformann for det nye prosjektet som blir ledet fra Kristiansand.

– Vi må søke over 20 konsesjoner i Tyskland for å få lov til å bygge denne, mot bare to-tre i Norge. Det største hinderet er å komme gjennom store våtmarksområder i Tyskland, disse er svært sårbare, forteller Lauen.

TIL FEDA

Byggingen av en slik kabel tar normalt rundt tre år, og kabelen kan tidligst være i drift i 2011. Det er ennå ikke bestemt hvor kabelen skal gå, men ifølge Lauen er Feda det mest sannsynelige ilandføringsstedet i Norge. Der er også her kabelen til Nederland, som er under bygging, vil komme inn. Mottaksanlegget for Nederlands-kabelen er dimensjonert for utvidelser. På tysk side er Wilhelmshaven eller Hamburg aktuelle ilandføringssteder.

– I Nord-Tyskland er det svært mange vindmøller. Med denne kabelen kan vi overføre energi fra vindmøllene til Norge når det blåser så mye at strømmen blir svært billig. På den andre siden kan vi selge strøm til Tyskland når det er vindstille der, forklarer Lauen.

Det er ennå ikke bestemt hvor stor kabelen skal bli, men en kapasitet på 1000 megawatt nevnes. Til sammenlikning er kabelen som nå bygges til Nederland på 700 megawatt. Det er nok til å forsyne årsforbruket til halve Oslo.

PÅVIRKER PRISEN

– Vil dette føre til dyrere strøm i Norge?

– Når det regner mye i Norge, vil ikke prisen synke så mye den ville ha gjort hvis vi ikke hadde kabelen. På den andre siden vil ikke strømprisen bli så høy som den ville blitt i nedbørsfattige år, sier Lauen.

I tillegg til å tjene penger på import og eksport av strøm, vil også Agder Energi kunne tjene penger på å tilby reservekraft for Tyskland.

– Hvis det plutselig blir mindre vind enn ventet til vindmøllene, kan vi levere strøm til det tyske markedet, slik at de slipper å fyre opp forurensende kullkraftverk. Det er første gang at et slik reservekraftsystem krysser landegrensene, forteller Lauen, som mener at fleksibiliteten som en slik kabel gir, er svært viktig for Agder Energi.

Fakta NorGer-kabelen:

Vil sannsynligvis gå fra Feda utenfor Kvinesdal til Hamburg eller Wilhelmshaven i Nord-Tyskland.

Blir 570 kilometer lang, og vil koste over 4 milliarder kroner.

Hvis alt av konsesjoner blir godkjent, vil kabelen tidligst være i drift fra 2011.