Flere tusen tilhengere hadde møtt opp for å hilse presidenten velkommen på flyplassen i hovedstaden Dili, melder Reuters. Østtimoresiske skolebarn hadde fått fri fra skolen og arbeidere tatt fri fra jobben for være med på velkomsten.— Leve president Ramos-Horta, jublet skaren av mennesker, mens han ble tatt imot av statsminister Xanana Gusmao.

Ramos-Horta ble alvorlig såret og brakt til Darwin i Australia i all hast da han ble rammet av flere skudd i attentatet 11. februar. Statsminister Gusmao unnslapp et angrep den samme dagen.

Attentatene endte med at opprørsleder Alfredo Reinado ble drept.

— Takk, alle sammen, for støtten og solidariteten deres, sa en rørt Ramos-Horta da han møtte pressen etter hjemkosten.

LedsagerTidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett fulgte Ramos-Horta på turen hjem til Øst-Timor, og han sier presidenten har det bra etter sykehusbehandlingen.

— Det kan bli et vendepunkt for nasjonen at han nå kommer tilbake. Denne hendelsen har vist at staten har vært i stand til å fungere selv i en kritisk situasjon. Dette tror jeg har gitt dem selvtillit, sier Stålsett til NTB på telefon.

Ramos-Horta ba selv Stålsett om å ledsage ham på reisen til Dili. Stålsett, som har vært Norges spesialutsending til Øst-Timor siden 2006, har vært sammen med Ramos-Horta i Darwin siden tirsdag.

UroligØst-Timor er fortsatt preget av uro og voldshandlinger, seks år etter at landet erklærte seg selvstendig fra Indonesia. Over 150.000 mennesker er blitt tvunget på flukt som følge av kamper.

— Det er store utfordringer som venter når han nå kommer tilbake. Den største er arbeidet med å komme til bunns i hva som skjedde under attentatet, sier Stålsett.

Men hovedmålet for Ramos-Horta er arbeidet for de fattige.

— Han ønsker å bli husket som de fattiges president. Han har beklaget at det ble stans i dette arbeidet, og han er veldig klar til å ta det opp igjen, sier Stålsett.

Tung tidStålsett har også hatt nær kontakt med Ramos-Horta gjennom det to måneder lange sykeleiet. Han forteller at tiden har vært tung for presidenten.

— Han har hatt store skader på kroppen og gjennomgått flere operasjoner, så han må nok opparbeide litt krefter. Men han begynner i jobben igjen med en gang han kommer tilbake, forteller den tidligere Oslo-biskopen.

Han sier det østtimoresiske folket er svært spent på å få presidenten sin tilbake. I over to måneder har befolkningen på knappe 1 million innbyggere bedt for alvorlig sårede Ramos-Horta.

— Livet er nå forandret, og han må i større grad tenke på sikkerheten. Det vil være strenge sikkerhetstiltak for ham framover. Før kunne vi gå ut og spise bare oss to, og Ramos-Horta likte denne friheten. Han er klar over at han ikke kan leve slik nå, sier Stålsett. (©NTB)