OSLO: – Jeg håpet jo at han skulle komme hjem før jul. Nå er det håpet fullstendig knust, sier 28-åringen til Dagbladet.

Hun forteller at de hadde fått beskjed om at president Joseph Kabila skulle benåde en del fanger, og at fristen var satt til 15. desember.

– Kanskje denne tiltalen er et forsøk på å stoppe benådningen, jeg vet ikke. Dette er i hvert fall utrolig trist, sier 28-åringen.

Skeptisk

Mandag kveld ble det kjent at den kongolesiske hæren har tiltalt French for å ha dopet ned og kvalt kameraten Tjostolv Moland i fengselet i Kinshasa 18. august i år. Ifølge tiltalen skal French ha gitt cellekameraten benzodiazepiner, et vanedannende, angstdempende og beroligende legemiddel.

Rettsmedisiner Inge Morild i Den rettsmedisinske kommisjon skal nå gå gjennom obduksjonsrapporten for rutinemessig å kvalitetssikre den, melderNRK.

Han sier på generelt grunnlag at nye analyser kan vise funn av medisiner som man ikke fant i første analyse. Han er imidlertid svært skeptisk til at det skulle ha dukket opp store doser medisiner i de nye blodprøveanalysene, mens det i de første analysene ikke ble funnet slike spor.– Hvis du tenker på den aktuelle saken, høres det veldig rart ut. Da må Kripos kanskje få tatt analysen sin en gang til. Det er fort gjort. Hvis det fortsatt ikke er spor av noe, så er det uforklarlig, sier Morild.

Kripos som bisto i deler av etterforskningen etter Molands død i august, har nå bedt kongolesiske myndigheter informere om grunnlaget for tiltalen.

– Neppe nye svar

Rettspatolog Ivar Skjåk Nordrum sier til VG at en endelig obduksjonsrapport kan gi nye svar på blodprøver, men han kan ikke se at stoffet som ble funnet i Tjostolv Molands kropp gir noen nye svar.

– Nå vet ikke jeg hvor mye benzodiazepiner det er funnet, men for meg høres dette uinteressant ut med mindre det er snakk om svært store mengder, sier han.

Steinar Madsen som er avdelingsleder i Statens legemiddelverk, sier til VG at legemiddelet blant annet blir brukt ved angstproblemer eller betydelig søvnløshet.

– Hvis man får i seg stor nok dose, vil man falle i søvn eller i større eller mindre grad bli kontaktløs, sier han.

Kongo-misjonær Rune Edvardsen tror ikke French kan ha fått legemiddelet inn i fengselet. Fanger kan betale vaktene for å skaffe det meste, men dette gjelder sjelden medisiner, understreker han.

Flere forklaringer

Forsker Morten Bøås ved forskningsstiftelsen NUPI peker overfor bådeNRKogAftenpostenpå tre forhold som kan forklare hvorfor hæren 6. desember tok ut drapstiltale mot French.

Ifølge Bøås kan det hende at militærpolitiet i Kongo har sett på saken på nytt, og derfor funnet ut at det er riktig å ta ut tiltale mot 31-åringen. Han mener også at tiltalen kan være en brikke i spillet om soningsoverføring til Norge, benådning og utlevering. Dessuten mener han tiltalen kan være trigget av en lokal maktkamp mellom sivil og militær påtalemyndighet i Kongo.

Bøås tror den nye drapstiltalen vil gjøre det vanskelig å få til en utleveringsavtale til Norge med det første. Formelt er det nemlig ikke mulig å bli soningsoverført så lenge den innsatte har en sak gående mot seg.

Press på Kabila

Flere toppdiplomater som VG har snakket med, tror det er interne rivninger i Kongo som hele tiden har hindret at de to nordmennene ble overført til Norge.

Tirsdag tok statsminister Erna Solberg (H) kontakt med president Kabila under minneseremonien for Nelson Mandela i Johannesburg. Hun ga klart uttrykk for at Norge begynner å bli utålmodig.

– Jeg kontaktet Kabila fordi vi har et felles problem, sa Solberg til NTB.

Budskapet var at Norge og Kongo sammen må diskutere den drapsdømte nordmannens skjebne. En tidligere avtale om møte på utenriksministernivå er ikke fulgt opp fra kongolesisk side. Når et nytt møte kan finne sted, tør hun ikke spå.