Det føles rart gå i butikken og se avisstativene være fylt av førstesider med en nordmann som stirrer mot deg – supplert med et iskaldt blikk og en høyreekstrem hilsen.

Slik var dagen på tirsdag. Nesten samtlige nasjonale aviser hadde Anders Behring Breivik på sine førstesider. Nyhetskanalene hadde saken på topp hele dagen, og sendte live fra Oslo.

Nå — fire dager etter- er Behring Breivik forsvunnet fra førstesidene, men saken dekkes fortsatt bredt - både på nyhets-, kommentar- og på avisenes debattsider.

Undring

Nyhetsdekningen ligner veldig på den vi har i Norge, men kommentarene skiller seg ut.

Det er to ting britiske kommentatorer finner helt spesielt ved den norske rettssaken: Hvordan er det mulig å behandle denne massemorderen med en slik vennlig respekt, og hvordan er det mulig for de pårørende og overlevende å sitte - time etter time - og ikke fordra en mine?

«Det er med ydmykhet jeg, fra min plass på fjerde rad i rettssal 250, observerer den verdighet de overlevende og etterlatte viser. Jeg lurer på om ikke noen av dem snart skal skrike ut mot mannen som kaldblodig skjøt deres barn, eller om noen snart skal hoppe over stolradene og klabbe til Behring Breivik - som sitter ubeskyttet bare noen meter unna...... Men de sitter stille, med deres private tanker - og tørker stille vekk tårer», skriver The Times kommentator David Charter, som følger rettssaken for storavisen. Og han legger til:

«Noen har buttons som høflig ber om No interviews, please . Andre er mer enn villige til å snakke med journalister. De uttrykker seg artikulert og modent».

Hilser på morderen

Flere aviser reagerer på den høfligheten og verdigheten som blir vist massemorderen, blant annet gjennom at aktørene håndhilser på tiltalte - og måten han behandles på under avhørene.

Men det er bare The Times som har tatt opp dette på lederplass, og vier en hel hovedleder til det problematiske i at en massemorder gis en talerstol, og utnytter rettens liberale prinsipper til å fortsette å propagandere for sitt forrykte verdensbilde.

Avisen sammenligner Breivik med måten Radovan Karadzic, som er en av Breiviks påståtte helter, brukte rettssaken til å spre løgner og fornærme de etterlatte etter Srebrenica-massakren.

«Breivik har innrømmet sine ugjerninger, altså burde rettssaken ikke handle om hans rettigheter, men om hans ofre», slår avisen fast.

Monster

Mens kvalitetsavisene har en dempet og refererende stil, er tonen langt mer aggressiv når vi blar oss igjennom de mest råbarkede tabloidene.

The Sun, for eksempel, dekker saken i en språkdrakt som aldri ville funnet veien til norske avisspalter. Anders Behring Breivik blir konsekvent omtalt som «massemordermonsteret», og den «forvirrede neo-nazi galningen».

I Storbritannia er det naturlig nok en helt spesiell interesse for saken, i og med at Anders Behring Breivik hevder at han har hatt en britisk mentor - og at han møtte høyreekstreme meningsfeller i London på et såkalt stiftelsesmøte for organisasjonen Tempelridderne.

Dette sporet forsøkte britiske medier å forfølge i fjor sommer, men i likhet med det norske aktoratet, fant heller ikke de noen direkte spor som bekreftet Breiviks påstander.

Ingen britiske aviser har under rettssaken frembrakt noen nye opplysninger som kunne styrke teorien om at det har vært noe nært samarbeid mellom Breivik og det høyreekstreme miljøet i Storbritannia.

Lederen for English Defence League, Stephen Lennon, har dog gjentatt at organisasjonen støtter Breiviks ideologi, men tar sterk avstand fra hans handlinger.