OSLO/KRISTIANSAND: — Etter 22. juli 2011 har vi avdekket en rekke svakheter i styringen av samfunnet. Både når det gjelder beredskap og spesielt oppfølgingen av traumatiserte ofre og pårørende. Håpet er at regjeringen tar ad notam og handler deretter. At de som sitter i styre og stell er sitt ansvar bevisst. Nå må vi ikke bruke lang tid på utredninger, men sette i verk tiltak, sier Blattmann til Fædrelandsvennen.

Mandag er det to år siden skytetragedien på AUFs sommerleir på Utøya. I helga ble øya åpnet for besøkende, slik at pårørende som ikke ønsket å delta på den offisielle markeringen kunne minnes sine kjære.

— Det har vært en rolig og verdig stemning. Lørdag var det 95 mennesker her og søndag kom 210. Mange gråter åpenlyst, mens andre er stille. Noen går til stedet hvor deres kjære ble drept og en del tar runden langs stien og til pumpehuset, sier Blattmann.

Har blitt lettere

Han forteller at noen synes det har blitt lettere å oppsøke åstedet for massakren, andre synes det har blitt tyngre.

— Folk er i forskjellige stadier av sorgprosessen og reagerer ulikt, sier Blattmann, som selv synes det har blitt lettere.

— I helga har jeg vært på stedet hvor Torjus ble drept og det er klart det vekker følelser. Men sånn er det jo. For meg føles det lettere for hver gang. Jeg er veldig bevisst på at Torjus hadde noen fantastiske dager her ute. Det er det viktig å tenke på, sier Blattmann.

Markeringene på Utøya arrangeres av den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, som ledes av Blattmann.

— Vi har bare fått positive tilbakemeldinger på det arrangementsmessige. Vi har også hatt besøk av folk fra Spania og Belgia. De var på ferie i Norge og ønsket å uttrykke sin medfølelse. Også de syntes det var sterkt å være her, sier Blattmann.

Tilbake til hverdagen

Terroraksjonen 22. juli 2011 satte sitt preg på hele landet, med rosetog, minnemarkeringer og appeller om samhold og nestekjærlighet. Blattmann opplever at hverdagen er kommet tilbake, men at reaksjonene og følelsene som dukket opp har satt sitt preg på historien.

— Hverdagen må komme tilbake. Det er sånn det er. Men samholdet og engasjementet til å vise omtanke føler jeg er like sterkt i det norske folk. Vi er et bittelite land og reaksjonen etter 22. juli var et bevis på det. Å møte hat med medmenneskelighet er en god respons og noe vi kan være stolte av. Det betyr ikke at en ikke skal være sint, eller pågående når det gjelder å kreve endringer av det som ikke fungerte, sier Blattmann.

Mandag starter den offisielle markeringen. Blattmann tror det blir en god dag.

— Det er viktig å markere det som har skjedd, ikke minst for å minnes de gode opplevelsene. Jeg tror det blir en god dag, sier Trond Blattmann.