Sørkoreansk kultur smugles til Nord-Korea

Seoul (NTB-TT): Samtidig som den politiske situasjonen på Korea-halvøya er meget spent, smugles sørkoreansk kultur til naboen i nord.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fredag slapp den sørkoreanske artisten Psy låten «Gentleman», oppfølgeren til suksess-hiten «Gangnam Style». Og snart vil den nye låten også være tilgjengelig i Nord-Korea: Sørkoreansk og vestlig film, musikk og litteratur smugles nemlig inn i det lukkede landet, og etterspørselen blant nordkoreanerne er stor.

— En populær sørkoreansk såpeopera kan være tilgjengelig i Nord-Korea en uke etter at den er sendt her, sier generalsekretær Kim Yun-Tae i menneskerettighetsorganisasjonen Nknet i Seoul.

Organisasjonen NKnet jobber blant annet med å spre informasjon til innbyggerne i Nord-Korea. Smuglingen foregår på flere måter, også ved bruk av ballonger utstyrt med GPS-sendere.

— Noen ballonger har endt opp i hovedstaden Pyongyang, forteller Yun-Tae.

Også organisasjonen Free NK Gulag, som jobber for menneskerettigheter i Nord-Korea, forteller at de regelmessig smugler informasjon til det lukkede landet. Organisasjonens leder, An Myeong-Chul, forteller at de gjemmer DVD-plater og minnepenner i frakt som sendes fra Kina til Nord-Korea. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.