Valgkomiteen i Arbeiderpartiet har de siste dagene jobbet på spreng for å få på plass kabalen for partiets nye ledelse. Fredag var kabalen klar:

  • Tonje Brenna og Jan Christian Vestre innstilles som nye nestledere.

  • Komiteen innstiller på at Kjersti Stenseng fortsetter som partisekretær.

  • Bjørnar Skjæran slutter som nestleder, men fortsetter i sentralstyret.

– Dette er et sterkt sentralstyre som kan ta fatt på utfordringene Ap står i, sa komitéleder Peggy Hessen Følsvik da hun la frem innstillingen fredag ettermiddag.

Hun sier det nye sentralstyret vil speile hele landet og bidra til både fornyelse og lokal representasjon.

– Historisk øyeblikk

Partileder Jonas Gahr Støre sier han tror den nye ledelsen vil bidra til å heve partiet fra dagens lave nivå på målingene.

– De har vist seg som fremragende statsråder og gode politikere. Det at de nå er innstilt som nestledere og skal jobbe nærmest med meg i ledelsen, er spennende, sier Støre om Brenna og Vestre.

– For meg er det et historisk øyeblikk at to nestledere er innstilt, som har den bakgrunnen som Tonje og Jan Christian har, la han til. Støre henviste til at begge to er blant dem som opplevde og overlevde terroren på Utøya.

Han sier Bjørnar Skjæran informerte ham i går kveld om at han ville trekke seg som nestleder for å slippe andre krefter til.

– Jeg sa at det var en avgjørelse jeg hadde respekt for. Det krever mot og rak rygg å ta den avgjørelsen, sier Støre.

Dette er innstillingen til den nye ledelsen:

To mangemillionærer

Med Støre og Vestre i ledelsen får Arbeiderpartiet både en leder og en nestleder som en har en formue på flere titalls millioner kroner.

Støre og Vestre var i fjor oppført med formuer på henholdsvis 45 og 72 millioner kroner.

– Kan det ikke bli et kommunikasjonsproblem for Ap med to i ledelsen som er mangemillionærer, når dere har vært så opptatt av vanlige folk? Du har jo til og med sagt at nå skal vi ta de rike?

– Det er en litt annen debatt enn det vi har nå. Når du ser sentralstyret, så ser du et mangfold blant folk både med hva de eier, og hva de tjener. Det er jeg ikke redd for. Vi har vært ute etter å finne de beste folkene og de beste navnene til å ta partiet videre, sier Følsvik.

Tonje Brenna og Jan Christian Vestre mener det er viktig å ha med seg erfaringer i bagasjen som nestledere i partiet. Foto: Olav Olsen

Roser «raus» Skjæran

Vestre overtok familiebedriften da han var 25 år, etter at faren døde av kreft. Han forstår godt at det stilles spørsmål ved millionformuen hans.

– Jeg tror alle i partiet er klar over at jeg kommer fra en familiebedrift, sier han.

Han mener erfaringen fra næringslivet er nyttig i et parti som «er opptatt av å både skape og dele».

Vestre er full av lovord om avtroppende nestleder Bjørnar Skjæran, som sier han trådte til side for å slippe nye krefter til. Han omtalte Skjæran som både raus, klok og vis.

– Det at han vil slippe til en ny generasjon, sier noe om rausheten til vår alles Bjørnar, sa han.

Terror i bagasjen

Både Vestre og Brenna overlevde terroren på Utøya. Det tror de er en viktig erfaring å ta med seg som nestledere.

Brenna sier hun mener det uansett er viktig å ha med seg noe i bagasjen som politiker.

– Så består jo noe av den bagasjen både jeg og Jan Kristian og mange andre har med oss, at vi overlevde terror.

– Jeg tror jo også at det har styrket engasjementet, troen på demokratiet, at man engasjerer seg i det man bryr seg om, at det er riktig å heve stemmen også de gangene man kan føle på kroppen at det er farlig, sier hun.

LO-leder og valgkomiteleder Peggy Hessen Følsvik under pressekonferansen fredag. Foto: Olav Olsen

Pedersen utelukker ikke kampvotering

Flere har ønsket tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen inn i vervet som partisekretær i stedet for Kjersti Stenseng. Pedersen bekreftet overfor TV2 at hun var kandidat til vervet.

Følsvik sier at det har vært tautrekking rundt både Stenseng og flere andre navn de siste ukene. Men hun understreker at innstillingen om Stenseng er enstemmig.

– Er ikke Kjersti Stenseng nå en veldig svekket partisekretær for Ap?

– Jeg mener at Kjersti Stenseng har vært og kommer til å bli en god partisekretær for Ap, sier hun.

På spørsmål fra Aftenposten om hun nå likevel vil opprettholde kandidaturet sitt og stå i en mulig kampvotering på landsmøtet, svarer Helga Pedersen i en SMS:

– Det må jeg ta stilling til hvis situasjonen oppstår.

Støre ville ikke kommentere utsiktene til en eventuell kampvotering på landsmøtet.

– Jeg legger til grunn at denne innstillingen er enstemmig. Det pleier å veie tungt i Ap, sier han.

Tajik ut: – Vi har hatt veldig mange gode navn på bordet

Hadia Tajik har vært tydelig på at hun ønsket seg tilbake i ledelsen, og ble lansert som nestlederkandidat fra Rogaland. Hun ble hverken innstilt som nestleder eller som vanlig medlem i Aps sentralstyre.

Tajik har vært både nestleder og statsråd, men gikk av i 2022 etter avsløringer rundt hennes bruk av Stortingets pendlerboliger.

I stedet er Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun foreslått som representant fra Rogaland.

– Er Hadia Tajiks problem at det ikke er mulig å få en samlet valgkomité bak henne?

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg om hvilke diskusjoner valgkomiteen har hatt, sier Følsvik.

Tajik skriver selv på Facebook at hun støtter Brenna og Vestre som nestledere, og at hun gir sin fulle støtte til Nordtun.

«Jeg kommer til å være like hardtarbeidende for partiet og de politiske visjonene jeg tror på, selv om det ikke ble meg denne gangen, og jeg fortsetter arbeidet på Stortinget for Rogaland med like stor kraft», skriver hun.

Hadia Tajik gikk av som statsråd og nestleder i Ap i fjor etter avsløringer knyttet til hennes bruk av Stortingets pendlerboliger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nord-Norge ute av toppledelsen

Ny ledelse og nytt sentralstyre skal velges på landsmøtet som begynner 4. mai. Det er opp til landsmøtet om de vil følge valgkomiteens innstilling eller velge andre kandidater.

Hvis Stenseng fortsetter som partisekretær og Skjæran er ute som nestleder, vil toppledelsen i Arbeiderpartiet stå uten noen representant bosatt nord for Dovre.

Det har ikke skjedd siden 1990-tallet.

I stedet har alle de tre nordligste fylkene fått hver sin representant med i sentralstyret.

Kjersti Stenseng (t.h.) har vært partisekretær i Ap siden 2015. Nå ligger det an til at hun får gjenvalg. Hadia Tajik ligger ikke an til å få plass i sentralstyret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Trettebergstuen og Johansen fortsetter

Det vakte kraftige reaksjoner da det torsdag ble kjent at Trettebergstuen lå an til å bli byttet ut med Cecilie Myrseth fra Troms. Dette ble foreslått for å få en representant fra Nord-Norge inn i et toppverv i partiet. Men fredag ble det altså klart at komiteen har gått inn for Trettebergstuen.

Torsdag meldte Aftenposten at Raymond Johansens plass i sentralstyret kunne henge i en tynn tråd. Grunnen er at også Jonas Gahr Støre og Jan Christian Vestre representerer Oslo.

Nå er det altså klart at Johansen likevel beholder sin plass i sentralstyret.