Arrangøren selv anslår at 60.000 mennesker deltok, noe som i så fall er rekord. Prideparadene tidligere har hatt om lag 50.000 deltakere.

Opprinnelig skulle Oslo pride holdt sin tradisjonsrike parade 25. juni, men natt til denne lørdagen ble to personer drept og flere skadd i skytingen mot blant annet London pub i Oslo sentrum – og paraden ble avlyst.

Helgens arrangement var ikke en erstatning for denne paraden, men et regnbuetog.

Forbi drapsstedet

Paraden gikk fra Kongens gate og gjennom Rosenkrantz' gate – der drapene ble begått.

Det ble det en stans og kraftige «Kampen fortsetter»-rop. Det var tydelig at mange hadde en følelsesmessig reaksjon, og mange tørket tårer.

Toget endte opp i en solidaritetsmarkering og senere konsert med en rekke artister på Kontraskjæret.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var blant de mange som deltok i regnbuetoget. Han hadde med seg kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), samt en rekke andre politikere.

Tar gata tilbake

– Vi tar gata tilbake. Det blir ikke den prideparaden vi hadde planlagt i juni, men dette er en markering som er viktig for at folk skal kunne gi uttrykk for disse viktige verdiene, sier Støre til NTB.

– Du skal kunne leve fritt i Norge og elske den du vil, og være trygg, fortsetter han.

I toget fikk han selskap av Christine Koht. Den kjente programlederen, som har fått kreftbehandling, sier at hun nesten ikke har ord for hvordan det føles å gå i regnbuetoget.

– Det er ikke så lenge siden jeg kom meg på beina igjen. Jeg er innlagt i perioder og veldig dårlig, og nå har jeg en periode hvor det er litt som å stå opp fra de døde. Så for meg var det stort å møte Jonas, for jeg synes han og jeg kler hverandre, sier Koht til NTB.

Fra Fagernes

Sammen med politikerne gikk også ekteparet Tina og Karoline Granum fra Fagernes. De fikk omfattende støtte i lokalmiljøet etter at de fortalte om et hatbrev, som fikk stor oppmerksomhet nasjonalt.

– Vi trodde ikke i utgangspunktet at det var en så «big deal». Men det er jo egentlig det. Det har berørt veldig mange, og det er viktig at det kommer fram i lyset, og at vi snakker om det, sier Karoline Granum.

Politiet var til stede under arrangementet med mannskaper både i uniform og i sivilt. Trusselnivået her i landet er fortsatt på nivå fire, som er det høyeste i en normalsituasjon.

Solidaritet

Flere andre partiledere og ledende politikere stilte opp da toget skulle starte. Partileder for Høyre Erna Solberg deltok også. Hun sier rekordoppslutningen om regnbuetoget viser at det stor enighet om budskapet.

– Jeg skulle egentlig gå den 25. juni også, så det er kjekt å få lov å gå i dag. Etter den 25. juni er det veldig mange som uttrykker en større grad av uro og usikkerhet om det å vise sin legning, om det er glad i en av samme kjønn eller vise et kjønnsuttrykk. Jeg tror det er viktig at hele samfunnet stiller opp og sier at det skal være trygt i Norge, sier Erna Solberg til NTB.

KrF-leder Olaug Bollestad kom til toget kort tid før det skulle starte. Selv om partiet har hatt sin uenighet med Foreningen Fri, og tidligere partileder Kjell Ingolf Ropstad har stilt seg kritisk til at Pride-arrangementer også har henvendt seg til barn, sier Bollestad at hun føler solidaritet med dem som ble rammet av angrepet 25. juni.

– Vi må stå skulder til skulder og vise at det skal være trygt å ha en seksuell legning, at en skal slippe å se seg over skulderen, og at det er greit å vise hvem du er, sier Bollestad til NTB.