Alle de tre er syke med angrep på lungene, og ligger i respirator, opplyste helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i en pressekonferanse fredag, skriver Aftenposten.no .

Hittil er totalt 197 registrerte tilfeller av svineinfluensa i Norge. I tillegg ligger ligger minst 50 nordmenn syke i utlandet.

Alvorlig for aust-egd En av de alvorlig syke er en mann fra Aust-Agder, skriver Agderposten.no.

— Mannen fikk bekreftet smitte for noen dager siden. Tilstanden forverret seg og han ble innlagt på sykehus. Han får nå intensivbehandling ved sykehuset i Arendal. Ettersom vi visste han var smittet kunne vi iverksette fullt smitteregime med en gang, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen til avisen.

Mannen, som ifølge Aftenposten er i femtiårene, hadde vært på ferie i USA. Han ligger nå i respirator på Sørlandet sykehus i Arendal, og tilstanden er alvorlig.

- Skal ikke ha annen sykdom En annen av de tre som er alvorlig syke er den 22 år gamle kvinnen som søndag ettermiddag ble innlagt ved St. Olavs Hospital. Tilstanden hennes har ikke bedret seg.

— Situasjonen er fortsatt alvorlig, men stabil. Hun får behandling ved intensivavdelingen, og ligger i respirator, opplyser kommunikasjonsrådgiver ved sykehuset, Astrid Haugen til Aftenposten.no.

Kvinnen, som også lider av en kronisk sykdom, har en lungebetennelse hun blant annet får behandling for. Det var også lungeproblematikk som gjorde at hun ble innlagt søndag ettermiddag, og det var først senere at det ble klart at hun var smittet av H1N1-viruset.

Den tredje alvorlig syke er en 22 år gammel mann som får behandling ved Haugesund sjukehus.

Etter det Aftenposten.no erfarer skal ingen av disse ha bakenforliggende sykdom.

Bekymret for personellmangel Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen hadde avbrutt ferien sin for å oppdatere seg på svineinfluensa, og deltok også på pressekonferansen, som ble holdt i Helsedirektoratets lokaler.

Ifølge Hanssen er det nå kun snakk om dager eller uker før vi vil oppleve en stor bølge av smittede. Hvis det verst tenkelige scenarioet slår til, vil rundt 30 prosent av befolkningen bli syke. For å kunne håndtere en slik situasjon har helseministeren bedt om bistand både fra Forsvaret og helsefagutdanningene.

— Faren er at når vi har størst press på helsetjenestene, vil en stor andel av helsearbeiderene selv være syke. Vi planlegger derfor krisetiltak og vil mobilisere både Forsvarets sanitet og studenter og lærere ved helsefagutdanning, sa Hanssen under pressekonferansen.

Foreløpig er det ikke aktuelt å stenge skoler, men det vil ifølge Hanssen bli utarbeidet informasjonsmateriell i form av helseråd på plakater, som skal henges opp på skoler og universiteter.

Publikumstelefon Helsemyndighetene annonserte dessuten at de kommer til å åpne en landsdekkende publikumstelefon 3. august. Telefonnummeret er 81555015. Tjenesten er ment for personer som søker informasjon om sykdommen, og ikke personer som mistenker at de er syke.

— Da ringer du fastlegen, eller legevakta, sier Hanssen.

Fædrelandsvennen / Aftenposten