Mateen beskrives som hissig og mentalt ustabil

Gjerningsmannen i Orlando beskrives som kroppsbygger, sikkerhetsvakt og en religiøs mann. FBI etterforsket ham etter mistanker om forbindelser til ytterliggående islamister, og ekskona kaller ham mentalt ustabil.

Publisert: Publisert:

Et udatert bilde av Omar Mateen, den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando, hentet fra Myspace. Foto: Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

FORT PIERCE: To døgn etter skytemassakren på et utested for homofile i Orlando i Florida er en rekke opplysninger kommet fram om Omar Mateen (29), som etter alt å dømme utførte ugjerningen.

Rett før angrepet skal han ha ringt nødnummeret 911 og erklært troskap til ekstremistgruppa IS. Og for noen år siden ble han flere ganger etterforsket av FBI for mulige forbindelser til ytterliggående islamister.

Så langt er det imidlertid ikke kommet fram opplysninger som tyder på noen direkte kontakt mellom Mateen og IS. Og flere personer som kjente ham, beskriver ham som mentalt ustabil.

– Et par måneder etter at vi giftet oss, så jeg hvor ustabil han var, sa ekskona Sitora Yusufiy i et intervju flere medier søndag.

– Sint for ingenting

Yusufiy, som giftet seg med Mateen i 2009 og gikk fra ham bare noen måneder senere, mener han hadde bipolar lidelse.

– Jeg så at han var bipolar og at han kunne bli sint av ingenting. Da begynte jeg å frykte for min egen sikkerhet, sier hun.

I et annet intervju har Yusufiy fortalt at hun regelmessig ble slått av Mateen mens de to var gift. Hun har bekreftet at han var en troende muslim, men sier hun ikke så tegn til ekstremisme.

Ekskona hevder også at Mateen brukte anabole steroider, og tror dette kan ha vært én av grunnene til at han ofte ble svært sint.

– Snakket om å drepe folk

En tidligere kollega av Mateen bekrefter bildet av en hissig person som hadde psykiske problemer.

– Denne fyren var gått av hengslene, han var ustabil. Han snakket om å drepe folk, sier Daniel Gilroy til avisa Florida Today.

Han og Mateen jobbet sammen som sikkerhetsvakter i 2014 og 2015, men Gilroy sier han sluttet fordi kollegaen begynte å trakassere ham. Mateen skal også ha sagt hatefulle eller truende ting om afroamerikanere, kvinner og homofile. Gilroy sier han ikke er overrasket over at den tidligere kollegaen endte opp som massedrapsmann.

Flere som kjente Mateen mer overfladisk, tegner imidlertid et mer positivt bilde av ham.

– Hver gang jeg møtte ham, var han veldig høflig, sier Eleanora Dorsi, som bodde på området hvor Mateen jobbet som sikkerhetsvakt.

Lite sosial

Mateen beskrives som lite sosial, men rolig og fredelig, av en imam ved en moské hvor han pleide å komme for å be.

– Etter bønnen dro han bare. Han forsøkte ikke å prate eller bli kjent med noen, sier imam Syed Shafeeq Rahman ved det islamske senteret i Fort Pierce sørøst for Orlando.

– Etter min mening hadde angrepet ingenting å gjøre med IS, sier Rahman, som tror massakren heller skyldtes mulige psykologiske problemer.

Gjerningsmannens far har hevdet at angrepet ikke hadde noe å gjøre med religion, men antydet at hat mot homofile kan ligge bak. Selv skal imidlertid faren ha uttrykt sympati med Taliban i et videoopptak, ifølge avisa Washington Post.

Ekstremistgruppa IS hevder på sin side at Rahman var en soldat som tilhørte «kalifatet i Amerika». Noen direkte forbindelse mellom gruppa og mannen som drepte 50 mennesker på et utested for homofile natt til søndag, er foreløpig ikke bekreftet.

Publisert:

Les også

  1. Drapsmannen i Orlando var tidligere etterforsket for ekstremisme

  2. Amerikanske muslimer fordømmer angrepet

  3. Trump: – Jeg hadde rett om islamistisk terror

  4. – IS sto bak nattklubbmassakren i Orlando

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.