Britene i ekstase over babykunngjøring

Prins William (32) og hertuginne Kate (32) er henrykte over å vente sitt andre barn. – Men hun har hatt noen strevsomme dager, sier han og viser til Kates ekstreme morgenkvalme.

Publisert: Publisert:

Hertuginne Kate og Storbritannias prins William venter barn igjen. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

For som ved forrige svangerskap er hertuginne Kate også denne gangen rammet av ekstrem morgenkvalme, og hun har måttet avlyse alle oppdrag hun skulle på de nærmeste dagene. Hertugparet valgte derfor å kunngjøre graviditeten selv om den er i en tidlig fase.

– Hun føler seg grei, takk. Men det har vært noen strevsomme dager, omtrent en uke. Men vi er selvfølgelig henrykte, dette er fantastiske nyheter, sa den vordende tobarnsfaren til de mange journalistene som hadde møtt fram da han var på besøk ved universitetet i Oxford litt senere på dagen.

– Vi håper at ting roer seg og at hun føler seg bedre snart, sa en smilende prins William.

Begeistret oldemor

Dronning Elizabeth og begge familiene er begeistret over nyheten, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace.

Det er foreløpig ikke kjent når den kongelige babyen er ventet til verden, men han eller hun blir uansett nummer fire i arverekken, etter storebror prins George, faren, prins William, og farfaren, prins Charles. Den nye babyen blir også dronningens femte oldebarn.

Gratulasjonene sto i kø etter at nyheten ble kjent mandag. Blant de første til å gratulere var statsminister David Cameron.

– Mange gratulasjoner til hertugen og hertuginnen av Cambridge. Jeg er henrykt over nyheten om at de venter en ny baby, skrev han på Twitter.

Politikere gratulerer

De politiske lederne i Storbritannia har alle sendt sine gratulasjoner til hertugparet.

– Det er fantastiske nyheter at familien deres vokser. Jeg ønsker dem, særlig hertuginnen av Cambridge, alt vel, sier visestatsminister Nick Clegg på Twitter.

Også Labour-leder Ed Miliband brukte nettjenesten til å overbringe sine gratulasjoner.

– Fantastisk å høre at prins George skal bli storebror! Gratulerer til hertugen og hertuginnen av Cambridge med de gode nyhetene, skriver Miliband.

Skottenes førsteminister Alex Salmond tok seg også tid til en gratulasjon i den hektiske innspurten av uavhengighetskampanjen.

– Gratulerer og de beste ønsker til jarlen og grevinnen av Strathearn (som paret kalles i Skottland). Herlig å høre at de venter sitt andre barn – veldig gledelige nyheter, sier Salmond bare ti dager før skottene går til urnene for å avgjøre om Skottland skal være en del av Storbritannia eller ikke.

Britiske medier spekulerer allerede på om nyheten om den nye prinsen eller prinsessen vil få følger for utfallet av den skotske folkeavstemningen.

Svangerskapskvalme

Ekstrem svangerskapskvalme, eller hyperemesis gravidarum som er den medisinske betegnelsen, kan føre til alvorlig dehydrering og kan være farlig for både mor og barn dersom mor ikke får behandling. Behandlingen består hovedsakelig av ekstra væsketilførsel, medisiner og næringsstoffer.

Hertuginne Kate er foreløpig ikke innlagt på sykehus, men får behandling hjemme på Kensington Palace.

Kunngjøringen om den kongelige familieforøkelsen kommer halvannen måned etter at storebror, prins George feiret sin ettårsdag. Fødselen i fjor har gitt økt oppslutning om kongefamilien, som har slitt med tilliten hos folket siden prinsesse Diana omkom i en bilulykke i 1997. Prins William og Kate giftet seg i april 2011. William forlot i fjor jobben sin i det britiske luftforsvaret for å vie seg til kongelige plikter og veldedighet. Familien bor i en 20-roms leilighet i Kensington Palace, som nylig er totalrenovert.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.