Sjeik Nimr al-Nimr var kjent som en kritiker av det saudiarabiske regimet da han ble pågrepet i juli 2012. Sjiamuslimen ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjonene som brøt ut i det autoritære kongedømmet i februar 2011. Flere sjiamuslimer mistet livet i voldelige sammenstøt da de protesterte med krav om økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.

Påtalemyndigheten opplyste i fjor at Nimr skulle dømmes for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot gud». Regimet i Saudi-Arabia er basert på en tolkning av islamisme og islamsk lov, og begge forbrytelsene kan straffes med døden. Onsdag skriver Nimrs bror på Twitter at sjeiken er dømt til dødsstraff.

Pågripelsen av Nimr i 2012 utløste flere dager med demonstrasjoner i det østlige distriktet Qatif, hvor mange medlemmer av landets sjiamuslimske minoritet bor.

Tidligere innenriksminister prins Ahmed har hevdet at sjeiken er «i mental ubalanse». Demonstrasjoner er i likhet med politiske partier forbudt i det eneveldige, sunnimuslimske kongedømmet, og forsøk på protest fra den sjiamuslimske minoriteten blir spesielt hardt slått ned på. (©NTB)