Obduksjonen av den døde ettåringen skulle egentlig først skje over pinsehelgen, men politiet ba om at den fremskyndet på grunn av sakens alvor. Fredag kveld ble gutten obdusert på Gades institutt.

Resultatet av obduksjonen blir ikke klar lørdag. Det opplyser politiadvokat Cathrine Krohn i Vest politidistrikt opplyser til BT.

– Det vil ta tid for rettsmedisinerne å utarbeide en endelig obduksjonsrapport. Det er blant annet flere prøver de må få svar på, sier politiadvokaten.

Ingen er siktet i saken, fordi det ikke er klart hvorfor gutten døde.

– Vi kommer ikke til å uttale oss før vi har en sikker dødsårsak. Jeg tror ikke den vil bli klar før uti neste uke, sier Krohn.

I mellomtiden vil politiet konsentrere seg om andre etterforskningsskritt.

– Vi gjør undersøkelser, både i forhold til å kartlegge barnets bevegelser, hvem som har vært i kontakt med barnet, og om det er smittekilder der barnet har vært. Vi samtaler med de som har vært i kontakt med barnet, sier Krohn.

Strømmet til legevakten

På en pressekonferanse i 13-tiden fredag kunne leder for miljørettet helsevern, Bengt Åge Borge, bekrefte at man har funnet E. coli i vannet hjemme hos abonnenter og i et høydebasseng på Øvre Kleppe på Askøy.

Fredag ettermiddag bekrefter Haukeland universitetssjukehus at bakterien Campylobacter er påvist hos pasienter fra kommunen.

Folk har strømmet til legevakten på Askøy de siste dagene, med symptomer på mage- og tarminfeksjon. 27 pasienter har vært innlagt på Haukeland universitetssjukehus det siste døgnet. Ti av disse er barn. Det er trolig at det forurensede vannet er årsaken til smitteutbruddet.

En ett år gammel gutt fra Askøy omkom onsdag etter en tarminfeksjon. Det er ennå ikke klart hva som var bakgrunnen for infeksjonen barnet hadde, men kommunen mistenker en sammenheng med resten av smitteutbruddet.

Mistenker avføringsbakterie

E. coli fører i seg selv sjelden til at folk blir syke, men er et tydelig tegn på at vannet er forurenset av avføring. Derfor mistenkte kommunen at det er en annen bakterie i vannet som gjør folk syke. Fredag ettermiddag ble det påvist Campylobacter i avføringen fra flere av pasientene som er innlagt.

– Symptomene folk har hatt er forenelig med utslag man kan få av denne bakterien. Den finnes i avføring, sier Borge.

Han sier at forurensingen, etter det man nå vet, har trengt inn lokalt i høydebassenget, og at den ikke stammer fra behandlingsanlegget i vannverket på Nedre Kleppe. Ingen vet ennå hva som kan være kilden til forurensingen.

ASKØY: Høydebassenget der det er påvist E. coli ligger under mastene midt i bildet. Foto: Bård Bøe

Fra 1960-tallet

Høydebassenget er nå helt stengt av.

– Vi er fortsatt ikke 100 prosent sikre på at det er her smitten kommer fra og må ettergå andre muligheter også, men har nå isolert dette bassenget, sier rådmann på Askøy, Eystein Venneslan.

– Høydebassenget er et tunnelbasseng fra 1960-tallet. I alle fjellbasseng er det en viss innlekking av vann. Teoretisk kan smitte komme utenfra og inn på denne måten, sier fagsjef for vann og avløp i Askøy, Anton Bøe.

Politiet vurderer etterforskning

Politiinspektør og seksjonsleder Frode Karlsen i Vest politidistrikt leder arbeidet med å undersøke drikkevannet på Askøy. Fredag formiddag møtte han kommuneledelsen på Askøy.

Han opplyser at politiet nå undersøker om kommunen har fulgt sine rutiner når det kommer til forvaltning og distribusjon av vannet.

– Det kan være vi åpner etterforskning på dette. Det kommer an på om kommunen har distribuert vannet på en sikker og trygg måte, og i henhold til rutiner.

SKAL STENGES: Øvre Kleppe høydebasseng, der det er funnet E. coli-bakterier, var i ferd med å bli faset ut. Det nye høydebassenget er blitt forsinket. Foto: Rune Sævig

Politiadvokat Cathrine Krohn i Vest politidistrikt opplyser til BT at politiet har opprettet sak på bakgrunn av ettåringen som døde.

– Vi har opprettet en sak og har begjært en rettslig obduksjon for å finne ut hvorfor dette barnet har dødd. Det gjør vi når et barn dør brått og uventet.

Før dødsårsaken er klar, vil ikke politiet uttale seg nærmere om saken, opplyser Krohn.

– Obduksjonen vil finne sted på Gades Institutt fredag kveld.

Ansgar Berg, klinikkdirektør ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssjukehus, skriver følgende i en pressemelding:

– Jeg kan bekrefte at et barn døde hos oss, men det er for tidlig å si noe om årsak. Vi avventer flere analysesvar. Dette er en dypt tragisk hendelse og av hensyn til familien kan vi ikke kommentere dette ytterligere.

ADVARSEL: En lapp med beskjed om å koke vannet henger på døren til kommunehuset. Foto: GEIR MARTIN STRANDE

Tilsynssak

Fylkeslegen i Vestland har også besluttet å åpne tilsynssak med dødsfallet til den ett år gamle gutten. Assisterende fylkeslege Sjur Lehmann sier at tilsynssaken er rettet mot både Askøy kommune og Haukeland universitetssjukehus.

– Vi vil be om opplysninger fra legevakten, fastlege og sykehuset for å vurdere om behandlingen barnet fikk var forsvarlig, sier Lehmann.

Fylkeslegen ble varslet om dødsfallet av politiet torsdag.

MISTENKER SMITTE: Kommunen har bedt alle innbyggere som er tilknyttet Kleppe vannverk om å koke vannet. Foto: SILJE KATRINE ROBINSON

Mange syke i et lite område

Kommuneoverlege Christian Redisch sier at han i løpet av sine 30 år på Askøy aldri har opplevd et så sterkt utbrudd som det man er vitne til i disse dager.

– Da vi forsto omfanget, samlet vi sammen fagfolk og satte kriseledelse. Alderen på de syke spenner over et bredt spekter. Det er både unge og gamle som er blitt syke. Det er spesielt at mange er blitt syke i et lite område, sier Redisch.

KRISEMØTE: Ordfører Terje Mathiassen møtte pressen etter krisemøtet fredag morgen. Foto: GEIR MARTIN STRANDE

Ber folk kontakte legevakten

Fra torsdag klokken 16 og frem til fredag morgen hadde 47 mennesker vært innom legevakten på Askøy med feber, diaré og oppkast.

Legevakten har også gitt 170 råd på telefon i løpet av ettermiddagen torsdag og gjennom natten.

Personer med vedvarende og eskalerende dårlig allmenntilstand, høy feber, diaré og magesmerter oppfordres av kommunen å kontakte legevakten.

– For de fleste går slike symptomer over av seg selv. Men vær spesielt oppmerksom på små barn, eldre og syke. Det er lavere terskel for å kontakte legevakten for disse gruppene, sier Hetland i pressemeldingen.

KOKEVARSEL: Torsdag kveld slo Askøy kommune alarm og satte krisestab etter at mange personer oppsøkte legevakt med symptomer som feber, diaré og magesmerter. Foto: Rune Sævig

Mistanke torsdag

Mistanken om at noe var galt med vannet kom ved lunsjtider torsdag. Medarbeidere i miljørettet helsevern reagerte på at det kom inn flere meldinger om sykdom fra samme område.

– Med geografisk konsentrasjon er det naturlig å se mot vannverket, sa rådmann Eystein Venneslan på pressekonferansen.

De første tekstmeldingene ble sendt ut i fem-seks tiden til et begrenset område, sa Venneslan. Varselet ble siden sendt til beboere i et større område.

Varselet lød slik:

«På grunn av mistanke om smitte via næringsmiddelkjeden, der vannet kan være en av mulighetene til smitte, iverksettes kokevarsel.»

I meldingen står det også at det er registrert flere alvorlige sykdomstilfeller i området.

ORIENTERTE: Askøy kommune hadde krisemøte fredag morgen i forbindelse med mistanken om smitte fra Kleppe vannverk. Her er rådmann Eystein Venneslan. Foto: GEIR MARTIN STRANDE

Rådmann Eystein Venneslan sier det lenge har vært utfordringer med vann og avløp på Askøy.

– Vi har hatt sterk vekst i folketall, og behov for å gjøre store investeringer på vannforsyningen. I mellomtiden har vi hatt flere situasjoner der vi har behov for å koke vann, sier Venneslan.

På en pressekonferanse fredag morgen ble det likevel sagt at tidligere kokevarsel ble sendt ut hver gang vannbehandlingsanlegget sviktet. I disse tilfellene har det i ettertid vist seg at drikkevannet likevel var trygt.