Arrangørene hadde ventet flere tusen mennesker, men bare noen få hundre dukket opp i den kvelende heten på nesten 40 grader.

Den ungarske garde, som var en væpnet fløy av det høyreekstreme Jobbik-partiet, ble forbudt i 2009 etter at de arrangerte jevnlige demonstrasjonstog gjennom sigøynernabolag med voldsforherligende taler til forvar for den ungarske nasjon.

Spenningen mellom de 500.000 til 700.000 lutfattige rom og andre ungarere i landet med 10 millioner innbyggere har økt kraftig i en tid da Ungarn er inne i sin andre resesjon på to år og arbeidsløsheten er godt over 10 prosent.

— Vi må tvinge tilbake disse hundetusener av rom-forbrytere. Vi må vise nulltoleranse mot rom-kriminalitet og parasittisme, sa Jobbiks leder Gabor Vanna til demonstrantene på Helteplassen i sentrum av Budapest.

Han sa at om de ikke tilpasser seg ungarsk væremåte, burde de reise fra landet, og om de ikke vil gå, ber vi Brussel om hjelp. De kan adoptere dem og prøve å lære dem opp i europeisk kultur, sa han videre. Jobbik ønsker at Ungarn går ut av EU. (©NTB)