Amerikanske og britiske marinefartøy hadde lørdag kveld skutt til sammen 110 krysserraketter mot over 20 mål i Libya, opplyser Pentagon.

Angrepene var rettet mot luftforsvarssystemer, blant annet bakke-til-luft-raketter, hovedsakelig vest i Libya, opplyser USAs forsvarsdepartement.

– Dette er bare første fase i det som vil bli militæroperasjon i flere faser, sier viseadmiral William Gortney, sjef for USAs militære fellesstab i Pentagon.

Operasjonen har fått navnet «Odyssey Dawn» («Daggry-odysseen») og skal i første omgang ha rammet mål rundt hovedstaden Tripoli og byen Misrata like ved.

Fransk angrep ved Benghazi

USA har foreløpig kommandoen over de internasjonale styrkene, ifølge Pentagon. Koalisjonen, foreløpig bestående av USA, Frankrike, Storbritannia og Italia, har rundt 25 skip og ubåter i Middelhavet.

Franske jagerfly fløy over Benghazi lørdag ettermiddag, og markerte starten på den FN-støttede militæraksjonen mot Libyas diktator.

Det første angrepet skjedde klokka 17.45 norsk tid. Franske fly bombet og ødela flere stridsvogner og pansrede kjøretøy i angrepet sørvest for Benghazi. 20 fly er foreløpig satt inn i operasjonen.

Sivile rundt Gaddafi

Flere hundre sivile Gaddafi-tilhengere hadde lørdag kveld samlet seg ved den libyske lederens hovedkvarter i Tripoli, ifølge libysk statlig fjernsyn.

Det statlige nyhetsbyrået Jana melder om «sivile tap som følge av denne aggresjonen». Det ble også hevdet at sivile mål i byene Benghazi, Zuwarah og Misrata ble bombet av de utenlandske styrkene, som ble omtalt som «korsfarerfiendens jagerfly».

Tidligere lørdag kveld fortalte øyenvitner om flere kraftige eksplosjoner som kunne høres øst for Libyas hovedstad Tripoli.

Norske jagerfly

Norge sender innen få dager seks F16-fly til baser i og rundt Middelhavet for å kunne bidra til håndhevingen av flyforbudssonen i Libya, opplyser statsminister Jens Stoltenberg.

Norske fly vil kunne delta i alle typer oppdrag, både håndheving av flyforbudssonen og bombing av militære mål på bakken, med mål om å beskytte sivilbefolkningen, ifølge Stoltenberg.

Men Norge er ikke i krig, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Norge er ikke krig. De vil gå inn i en virkelighet som er veldig krevende i Libya, hvor det pågår krigshandlinger på bakken mellom libyere. Det er ikke enkelt. Krevende valg ligger foran oss, men alternativet om ikke å gjøre noe er enda dårligere, sier Støre til NRK.

Flyktninger

Benghazis innbyggere satte lørdag desperat opp provisoriske sperringer ved hjelp av møbler, benker og veiskilt langs byens hovedveier.

Flere hundre biler fylt av flyktninger kjørte ut av byen med kurs for Egypt, etter at byen ble utsatt for bombeangrep natt til lørdag. En familie bestående av 13 kvinner, blant dem en bestemor og flere små barn, tok en pause ved et hotell på veien.

– Jeg er her fordi da bombingen startet i natt kastet barna mine opp av frykt, sier en av kvinnene til AFP.

Jagerfly skutt ned

Et av opprørernes jagerfly ble skutt ned over Benghazi lørdag morgen, et angrep Gaddafis styrker fikk skylden for. En opposisjonsaktivist sier imidlertid at opprørerne skjøt ned sitt eget jagerfly ved et uhell.

Storbritannias statsminister David Cameron sier målet med intervensjonen er å unngå flere sivile dødsfall i Libya. Ifølge Stoltenberg er situasjonen så dramatisk i Libya at det haster med å sette i gang militærtiltak for å hindre flere tap av sivile liv.

– Gaddafi har hatt mange muligheter til å respektere FNs vedtak om en våpenhvile, han har ikke fulgt opp vedtakene. Derfor er det nå tid for å iverksette militæraksjoner, sier Stoltenberg til NTB.

«Alle nødvendige midler»

Militæraksjonen er en oppfølging av resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. Den åpner for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile libyere mot vold og innfører en flyforbudssone over Libya.

– Vi hadde en bred enighet og vårt mål er klart. Folket i Libya må forsvares og siden volden mot sivile ikke opphører umiddelbart, er vår koalisjon forberedt på å handle raskt, sier USAs president Barack Obama om militærintervensjonen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy understreker at militæroperasjonen kan opphøre om Gaddafi etterkommer kravene i resolusjonen.