Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen. Foto: Arkivfoto

OSLO: Sigurd Klomsæt har gått til London-firmaet Forensic Science Service for å få dem til å kommentere DNA-bevisene som ble lagt til grunn i Baneheiasaken.

— Jeg ba dem om konkret å kommentere det som er lagt til grunn i dommen, nemlig at det er sikkert at det var to gjerningsmenn. Forensic Science Service fastslår at det ikke er grunn for å hevde det. Det de sakkyndige sa under rettsaken var uten faglig hold, sier Klomsæt, til Aftenposten.no.

Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, for drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10 år) og Stine Sofie Sørstrønen (8 år) i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. Også medtiltalte Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap. Han valgte å tilstå da han ble konfrontert med DNA-bevis, og la skylden på kameraten Viggo Kristiansen.

I fjor høst avviste Gjenopptakelseskommisjonen en begjæring om å gjennopta Viggo Kristiansens sak. Dette førte til at Klomsæt for omlag en uke siden sendte en klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

I klagen til domstolen i Strasbourg hevder Klomsæt at det var flere feil i Jan Helge Andersens forklaring, som bidro til å felle Viggo Kristiansen.

Klomsæt mener også at det ble trukket gale konklusjoner basert på tekniske bevis i saken, blant annet DNA-bevis funnet på åstedet.

Og det er nettopp det Klomsæt nå mener han har fått bevist etter at Forensic Science Service har gått gjennom materialet fra saken.

— Jeg føler det samme i dag som jeg gjorde i 2006 da eksperter i USA konkluderte med at det aldri har vært grunnlag for en Bjugn-sak. Jeg har søkt verdens ledende eksperter også i denne saken, sier Klomsæt.

- Hva gjør dere videre i saken nå?

— Vi har jo allerede et søksmål mot staten som skal opp i august. Lørdag skal jeg snakke med Viggo Kristiansen og medforsvarer Arvid Sjødin. Kristiansen ble jo dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år. Den minstetiden har nå gått ut, så vi vil prøve å få ham løslatt.

- Har du noen tro på at han blir løslatt?

— Ja, jeg tror det. Domstolen vil da tvinges til å vurdere de faktiske forhold i sin fulle bredde. Og bevisene er entydige, sier Klomsæt.