På sin egen blogg skriver studenten fra bergensområdet at han ville bli Norges første «voldelige aktivist», men at Anders Behring Breivik kom ham i forkjøpet, skriver Bergens Tidende.

«Jeg vet jeg kunne minst drept en av dem før jeg ville bli fanget eller drept selv (...) men jeg hadde ingen anelse om at en formidabel aktivist som heter Anders Behring Breivik allerede i årevis hadde drevet en nitidig planlegging av et angrep som ville vise hele verden hva vikingene er laget av», skriver bergenseren som studerer ved Universitetet i Bergen.

Han gir sin kjæreste æren for at han selv ikke ble en morder.

Mannen har hatt tillitsverv på instituttet ved universitetet han studerer.

— Voldelig

BT har vært i kontakt med mannen. Han sier han står for innholdet på bloggen, men at han var mer voldelig før. «Voldelig aktivist» er ifølge ham et annet ord på terrorist.

— Leser du bakover i bloggen, ser du at det jeg mener er blodig alvor. Nå mener jeg ikke lenger å drepe, sier mannen.

Han sier han ikke regner det han skriver nå som en dødstrussel.

Skytingen på Utøya omtaler han som: «En glimrende måte å slå til mot kjernen av den norske politiske elite. Dette er den neste generasjonen av politiske ledere, og hva er en bedre måte enn å terrorisere foreldrene - de nåværende øverste innehavere av politiske verv - enn å gå etter barna deres?»

«Fortjente å bli rammet»

På sin egen Facebook-side skriver han at siden fengslingsmøtet for Breivik ble lukket for allmennheten, mener han regimet, altså Norge, fortjener å bli rammet.

Når BT snakker med ham, sier han at handlingene til Breivik er forkastelig.

— Jeg støtter ikke å angripe ungdommer på en leir. For min del var det en kamp mot politiet. Det er de som håndhever feministlovene jeg er et offer for.

Mens Breivik i sitt manifest skriver at han utførte aksjonen for å drive muslimer ut av Norge og Europa, er utgangspunktet for bergensstudenten et annet. Han er sterkt kritisk til feministstaten Norge, og mener politiet er de som håndhever dette. Han kaller seg selv en aktivist for menns rettigheter.

- Feminismens feil

BT har vært i kontakt med flere politikilder. Ingen vil kommentere saken, men etter det BT forstår, er ikke mannens navn kjent for politiet.

- Du skriver om å drepe minst en. Hva mener du med det?

— Det stemmer. Jeg vil ikke telle det som en drapstrussel. Jeg skrev det mot politiet, som håndhever feminismen. Det finnes mange frustrerte menn som blir radikaliserte på grunn av feminismen. Det er feministenes feil.

- Hva ville du gjøre mot politiet?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier mannen.

- Er det mange som støtter deg?

— Det vet jeg at det er.

Slående likhet

Mathias Furevik i Rødt var en av de første som kommenterte bloggen på det sosiale nettstedet Twitter.

— Når man leser tekster som den han har lagt ut, står det klart for meg at det er snakk om en nyfascistisk politisk retning. Den kommer til uttrykk på ulike måter, men fellesnevneren er en helt forkvaklet analyse av det norske samfunnet som overtatt eller okkupert av «kulturmarxister», sier Furevik.

— Likheten mellom Breivik og denne bloggeren er slående. Begge pakker inn uhyrlige og uholdbare standpunkter, som at «voldtekt er likestilling», i et ferniss av vitenskapelighet og fremmedord.

BT har ikke lykkes i å få kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste, som normalt er de som jobber med å følge opp trusler fra ekstreme politiske miljøer. Søndag forklarte Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, deres oppgavefordeling slik:

— PST har ikke mulighet til å registrere ytringer, uansett hvor uenig man kan være. Vår oppgave er å overvåke konkrete trusler. Om noen skriver at «jeg skal sprenge,» er det en konkret trussel. Men det vil garantert komme en debatt om i hvor stor grad myndighetene skal se på ytringer, sa Bernsen til BT søndag.

Ikke overraskende

Frilansjournalist Øyvind Strømmen har fulgt med på høyreekstreme og høyrepopulistiske bevegelser i flere år. Han har lest bloggen til bergenseren, men er ikke overrasket over holdningene.

— Det finnes en rekke personer i Norge med likende tankegods. Men når folk skriver denne type ting bør politiet ha et våkent øye til dem, sier han til BT.

Strømmen tror ikke bergenseren tilhører et spesielt politisk miljø.

— Det er en del tankegods som går igjen hos flere, men han har tydeligvis et annet utgangspunkt enn Breivik. Det er åpenbart feminisme som er hans hatobjekt, men han fremviser det samme hat mot myndighetene.

- Økende respekt for Breivik

Bergenseren skriver i en Twitter-melding like etter terrortragedien: «Hurra! Politimann drept av skytedesperadoen sammen med venstrefolka». I en annen melding forteller han om sin økende respekt for Breivik.

«På tross av den grusomme markedskampanjen kan jeg ikke hjelpe for å føle en økende respekt for Marxistjegeren ettersom jeg fordyper meg i hans manifest».

Jeg vil ikke bli overrasket om Breivik viser seg å være en stor helt på lang sikt, for flere enn ”Marxist-forræderne” han henrettet.

- Svært ille

Psykolog Atle Dyregrov leder kriseteamet som hjelper de pårørende og overlevende etter Utøya-tragedien. Han er forferdet over bergensbloggerens uttalelser:

— Dette er forferdelig og krenkende og det forferder meg at det er flere med slike ekstreme meninger tilsynelatende helt uten empati. Det er svært ille at både overlevende og etterlatte skal måtte se dette, sier han til BT.

- Synes du slike holdninger bør få slippe til i offentligheten?

— Jeg tror jo ikke det er bra å snevre inn muligheten for å uttrykke seg, men opplever jo at dette enten går over eller ligger nær grensen for hva vi kan akseptere.