Treholt selv sa i forkant av pressekonferansen torsdag ettermiddag at han ikke hadde noen tro på å få medhold i sine begjæring om gjenopptakelse. Han var hjemme på Kypros da offentliggjøringen av kommisjonens beslutning fant sted.

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker valgte å gjenåpne Treholts gjenopptakelsesbegjæring etter at det i boka «Forfalskingen» framkom alvorlige påstander om juks med pengebeviset. Bilder trykket i boka, skal dokumentere at noen trikset med kofferten penger som skal ha vært betaling for spionasje ble funnet i.

– Ikke grunnlag

– Kommisjonen har begrenset seg til undersøke påstandene om bevisfabrikkering og falske forklaringer. Vi har ikke funnet at det har er grunnlag for disse påstandene, sa leder Helen Sæter i kommisjonen da hun redegjorde for beslutningen.

To av tre rapporter om pengebeviset tar avstand fra påstandene om bevisjuks. Den tredje, britiske rapporten, derimot underbygger påstandene i boka.

Det har gått nesten 26 år siden Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen. Selv har han hele veien benektet å ha vært den storspionen han ble fram stilt som under rettsprosessen.

Han har tre ganger tidligere fått avslag på sine begjæringer om gjenopptakelse. Treholt har varslet at han vil vurdere å ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvis han får avslag en fjerde gang.

Fant ikke kilde

Sæter trakk fram boka «Forfalskningen» der det ble fremsatt påstander om at Politiets sikkerhetstjeneste (POT) hadde forfalsket bevis.

– Den angivelige kilden til boka har ikke latt seg identifisere, sa Sæter.

Påstandene i boka gikk blant annet ut på at fotografiene ikke var tatt på rommet til Treholt. I stedet hadde to navngitt POT-tjenestemenn fått beskjed om å fabrikkere bildene.

Dette har ikke kommisjonen funnet bevist. Det samme gjelder det såkalte Fornebu-bildet.