Selv om både Heikki Holmås og Audun Lysbakken er enige i at statsbudsjettet for 2012 måtte bli stramt, ønsker de mer penger til SV-politikk i årene som kommer, skriver Klassekampen.– I budsjettene som kommer må vi prioritere klimakutt, skole og utjevning i større grad enn vi gjør i dette budsjettet, sier Heikki Holmås.

Partiets to lederkandidater gir klar beskjed om at de ikke vil finne seg i at privat forbruk fortsetter å øke på bekostning av offentlig og vil ha friske penger til velferd og miljø framover.

– I årene som kommer må vi skaffe oss et helt annet handlingsrom enn i dag, og da er vi enten nødt til å øke skattenivået eller bremse veksten i oljenæringen, sier Audun Lysbakken.

Holmås og Lysbakken mener det er begrenset hvor lenge SV kan leve med at milliardene til skole, forskning og velferd uteblir, og Lysbakken tar nå til orde for omkamp om det omstridte skatteløftet som de rødgrønne inngikk før valget i 2005. – Det blir tøffere prioriteringer i tida som kommer. Vi skal gjennomføre viktige reformer både innenfor eldreomsorg og skole, og da må vi reise diskusjonen om ikke skattenivået bør økes etter 2013, sier han. (©NTB)