– Smitten vil trolig snart stige kraftig i Norge. FHI oppfordrer uvaksinerte til å møte opp på vaksinasjonssentrene i det nye året for å få vaksinedose 1, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding søndag.

Det advares altså om en kraftig smitteøkning de kommende dagene og ukene.

– Større risiko enn noen gang

– Det haster. Vi forventer en stor bølge med smitte rett etter nyttår. Risikoen for å bli smittet blir nå større enn noen gang. Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig sykdom. Jeg ber derfor dem som så langt har takket nei til vaksinasjon, om å tenke seg om en gang til. I alle landets kommuner står man klare til å gi første dose, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI, og fortsetter:

– Når så mange smittes i løpet av kort tid, vil risikoen for å bli alvorlig syk være større enn noen gang for de som ikke er vaksinerte. Men vaksinene vil beskytte den enkelte godt.

FHI påpeker at et stort antall samtidig syke kan gi stor belastning på sykehus, kommunehelsetjenestene og hele samfunnet.

– Kort tidsintervall

De uvaksinerte utgjør nå halvparten av dem som legges inn i sykehus for covid-19, ifølge instituttet.

– Vi har nå trolig et kort tidsintervall før smitten raskt vil stige. Det må vi utnytte for å få vaksinert flest mulig av dem som venter på sin første, andre eller tredje vaksinedose, sier Camilla Stoltenberg.

Alle kan få oppfriskningsdose 4,5 måneder etter andre vaksinedose.