Minnepinner og flygeblader til Nord-Korea

Seoul (NTB-AFP): Den norsk-venezuelanske Thor Halvorssen var blant aktivistene som sendte flygeblader og tusener av minnepinner inn over grensen mot Nord-Korea.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

Aksjonen ble sett i verk til tross for advarsler fra nordkoreansk side.

Nordkoreanerne hadde truet med å skyte med kanoner mot «det menneskelige avskummet» som sto bak onsdagens aksjon, der ballonger var transportmiddelet. Nord-Korea regnes som verdens kanskje mest lukkede land, men befolkningen står ikke helt uten moderne IT-tjenester.

I 2008 kunne nordkoreanerne for første gang kjøpe mobiltelefoner, etter at landets myndigheter hadde gått i samarbeid med et egyptisk telekomselskap. Datamaskiner fins også, og landet har sin egen nasjonale og strengt avgrensede utgave av internett.

— Nordkoreanerne hungrer helt klart etter informasjon utenfra. Minnepinner er et kraftig verktøy, fordi de er små og lette å gjemme, det er lett for brukere å dele på dem og de kan lagre store mengder data., sier den norsk-venezuelanske aktivisten Thor Halvorssen.

Halvorsen leder den USA-baserte stiftelsen Human Rights Foundation, som støttet onsdagens sørkoreanske aksjon. Minnepinnene som ble sendt over grensen, inneholdt den koreanskspråklige versjonen av det elektroniske oppslagsverket Wikipedia. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.