Statoil har fått massiv kritikk fra Arbeidstilsynet for personalbehandlingen i nedbemanningsprosessen. I tillegg må de møte 12 ansatte i retten, skriver Aftenbladet.no.

Da Arbeidstilsynet bestemte seg for å besøke Statoils hovedkontor på Forus, skyldtes det blant annet en rekke meldinger om arbeidsrelatert sykdom fra oljeselskapet.

Statoil har de siste årene gjennomført flere nedbemanningsrunder. Både tillitsvalgte og verneombud har reagert på framgangsmåten til selskapet og at ansatte ikke er blitt involvert i prosessen, som tariffavtaler og arbeidsmiljøloven krever.

Sterk uro

I konklusjonen fra Arbeidstilsynet bekreftes dette. Tilsynet fant at Statoil-ansatte opplever sterk uro og usikkerhet i som følge av den store omstillingen konsernet er inne i, med effektivisering og kutt.

Det er generelt sterk frustrasjon blant ansatte og tillitsvalgte. Tilliten til toppledelsen er synkende. Relativt hyppige skifter av mellomledere og linjeledere er forstyrrende og belastende.

Medlemmene i bedriftsutvalg og arbeidsmiljøutvalg mener de ikke får tidlig nok medvirkning og innsyn i Statoils planer for omstilling og outsourcing.

Aftenbladet har fått tilgang til en av meldingene om arbeidsrelatert sykdom som en av bedriftslegene i Statoil sendte til Arbeidstilsynet, i juni 2014. Her pekes det på at omorganiseringsprosessen er årsaken til sykefraværet til en ung, kvinnelig Statoil-ansatt.

Mistet jobben på SMS

Om ettermiddagen 9. april 2014 fikk kvinnen en tekstmelding med beskjed om at jobben hennes var outsourcet, sammen med 68 i personalavdelingen til Statoil.

Da befant hun seg på Stavanger universitetssjukehus, sterkt preget av smerter og morfin. Hun hadde akkurat fått rekonstruert et nytt bryst etter at brystkreft gjorde at det opprinnelige måtte fjernes.

Statoil ber om at deler av rettssaken mot kvinnen lukkes, og vil ikke kommentere behandlingen av henne nå.Nyheten om outsourcingen hadde hun lest allerede for flere timer siden, på Aftenbladet. Men ingen fra Statoil hadde kontaktet henne, så hun regnet med at det ikke gjaldt henne, står det i et dokument Aftenbladet sitter på.

Men 16.35 kommer tekstmeldingen: «Vi har i dag fått nyheten om at selskapet har besluttet å outsource hr tjenester og i det hr accounting og vår avd oppgaver. det blir virksomhetsoverdragelse som betyr at ansatte overføres til leverandør. Ring meg når du er i form og ønsker å prate. hilsen» (anonymisert av Aftenbladet, red. anm.).

Oppfyller ikke kriteriene

Kvinnen ble meget opprørt av informasjonen, framgår det av en kjennelse fra Stavanger tingrett. For henne betyr oursourcingen at hun mister drømmejobben i Statoil, med færre muligheter og utfordringer hos den nye arbeidsgiveren Zalaris.

Der har hun jobbgaranti i to år, noe saksøkeren mener gir for liten trygghet. For henne er det viktig med en tilpasset arbeidsplass, men nå opplever hun stor usikkerhet.

Statoil mener at hun, tross brystkreft og den medisinske oppfølgingen i ettertid, ikke oppfyller de medisinske kravene til å ha valgrett og dermed kan slippe å bli outsourcet. Statoil har tidligere innvilget valgrett på grunn av medisinske årsaker.

Lukkede dører

Kvinnen saksøkte Statoil høsten 2014, etter å ha fått hjelp fra LO-forbundet Industri Energi. Hun krever å få jobben i oljeselskapet tilbake. I en egen begjæring krevde hun å kunne fortsette i Statoil-jobben til hovedsaken begynte, men den saken tapte hun.

Dommeren mener at den nye arbeidsgiveren kan gi et tilbud som ivaretar henne og de helsemessige utfordringene knyttet til kreftsykdommen fram til hovedsaken er avgjort.

I hovedsaken krever hun å få jobben i Statoil tilbake, fordi det etter saksøkernes side ikke foreligger en virksomhetsoverdragelse. Hun mener også at hun har valgrett.

Kø av arbeidsrettsaker

Aftenbladet har tidligere omtalt at 12 rettssaker mot Statoil venter etter oljeselskapets omfattende kuttrunde med outsourcing av nesten 300 stillinger i 2014. Statoil tapte den første saken mot Industri Energi, hvor en kvinne fikk igjen jobben på Kårstø. Ankefristen er ennå ikke utløpt, så dommen er ikke rettskraftig.

Etter å ha tapt den første saken, har Statoil jobbet for å få utsatt saken mot den brystkreftrammede kvinnen, og til slutt ble partene enig om å utsette den til juni. Statoil har også krevd at dørene lukkes under deler av saken.

LO-advokat Merete Akerø representerer kvinnen. Hun vil ikke gå inn på detaljene i saken.

— Jeg kan bekrefte at det vil bli et tema i saken hvorvidt håndteringen av den sykehusinnlagte ansatte den 9. april er å anse som kritikkverdig. Statoil var informert om sykehusinnleggelsen skriftlig på forhånd. Gjennomføringen av denne prosessen opp mot min klient samsvarer dårlig med Statoils egne verdier som en ivaretakende arbeidsgiver.